Helen Zille

Faktaboks

Helen Zille

Otta Helene Zille

Født
9. mars 1951, Johannesburg

Artikkelstart

Helen Zille er en sørafrikansk aktivist og politiker. Hun var tidligere borgermester i Cape Town, provinsleder i Western Cape og fra 2007 til 2015 leder for Democratic Alliance-partiet, som er den offisielle opposisjonen i Sør-Afrikas parlament.

Hun kommer fra en tysk-jødisk familie som innvandret til Sør-Afrika under nazi-tiden, er utdannet ved St. Mary's Waverley og har en bachelorgrad fra University of the Witwatersrand i Johannesburg. Zille arbeidet som journalist ved Rand Daily Mail fra 1970-årene, der hun ble særlig kjent som en av journalistene som avslørte sannheten omkring drapet på studentlederen Stephen Biko i 1977. På 1980-tallet var hun engasjert i ulike former for motstand mot apartheid, inkludert Black Sash.

Etter regimeskiftet i 1994, da apartheid ble avviklet, gikk hun inn i politikken i partiet Democratic Alliance (DA), en sammenslåing av det tidligere statsbærende partiet National Party (NP) og Democratic Party (DP). Hun var medlem av parlamentet for DA i 2004–2006.

Da DA ble største parti i Cape Town ved lokalvalget i 2006, ble Helen Zille byens borgermester til 2009, da hun etter valgene ble leder for provinsen Western Cape, der DA fikk rent flertall. Hun ble valgt til partileder i DA i 2007, etter Tony Leon, og gikk av i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg