Fotografi av Helen Keller, åtte år gammel, sammen med veilederen Anne Sullivan på ferie i Brewster i Massachusetts, USA.

Helen Keller og Anne Sullivan av Ukjent/New England Historic Genealogical Society. Falt i det fri (Public domain)

Helen Keller

Helen Keller av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Helen Adams Keller, amerikansk forfatter som var døv og blind. Kellers usedvanlige evner brakte henne langt videre enn noen døv og blind før henne. 

Helen Keller mistet syn og hørsel fullstendig etter sykdom da hun var 19 måneder gammel. Da hun var seks år, begynte hun å få undervisning av læreren Anne Sullivan, som var hennes lærer og medarbeider til sin død i 1936. Keller kom 1887 til Perkins' institutt i Boston, hvor hun ble undervist etter lydspråkmetoden utarbeidet av den norske døvelærer Elias Peter Hansen Hofgaard.

Under rettledning av Anne Sullivan og andre lærere gjennomgikk Keller et fullstendig gymnaskurs og tok deretter i 20-årsalderen college-eksamen med laud ved Radcliffe College, Harvard University. Hun var den første døvblinde som avla eksamen ved college.

Senere har Tempel University utnevnt henne til Doctor of Human Letters og universitetet i Glasgow og Witwatersrand i Johannesburg har utnevnt henne til Doctor of Law. I Skottland ble hun også Honorary fellow of the Educational Institute. Disse utmerkelsene viser anerkjennelse for hennes bidrag til å styrke utdanning og like muligheter for døve, blinde og døvblinde.

Helen Keller besøkte Norge i perioden 31. mai–8. juni 1957. I løpet av denne tiden besøkte hun Hjemmet for døve på Nordstrand i Oslo, som i dag heter Signo, hun talte ved et festmøte i universitetets aula og møtte blinde elever ved skole for blinde i Oslo.

Keller skrev flere bøker, blant annet om swedenborgianismen, foruten My Religion (1927), My Life (1904), Midstream; My Later Life (1929), Journal (1938).

Filmen «The Unconquered» fra 1954 handler om Helen Kellers liv. Filmen ble vist i Klingenberg kino 3. juni 1957. Keller selv holdt tale ved visningen av filmen. I dag er Helen Kellers liv også tema innenfor funksjonshemmingsforskning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

17. august 2014 skrev Fride Eeg-Henriksen

Hei,
Jeg har egentlig ikke spørsmål, men forslag om at artikkelen bør utvides. Leste nemlig nettopp om Helen Kellers politiske engasjement i Upton Sinclairbiografi. Wikipedia har for eksempel informasjon om dette. http://no.wikipedia.org/wiki/Helen_Keller

18. august 2014 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Fride. Godt forslag. Vi jobber med å få inn fagfolk på USAs litteratur og da vil vi også få utvidet denne artikkelen. Men du kan også foreslå endringer direkte i teksten, så vil vi evaluere det for publisering. Det er viktig at du har belegg for det du eventuelt skriver, slik det er vanlig i leksikonsjangeren. Beste hilsen Kjell-Olav

18. august 2014 svarte Fride Eeg-Henriksen

Takk for rask positiv reaksjon og for utfordringen, litt usikker på om jeg får tid/har kapasitet...

19. august 2014 svarte Kjell-Olav Hovde

Du får ta det i en ledig stund. Vi følger opp når du sender inn. Et triks for å ting gjort er å ikke gape over for mye av gangen. Skriv enkelt og informativt. Det gjør det også lettere for redaksjonen å evaluere innspillet.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.