Helan og Halvan. Av /NTB. Begrenset gjenbruk

Helan og Halvan

Helan og Halvan. Stan Laurel til venstre og Oliver Hardy til høyre.

Av /NTB Scanpix ※.

Helan og Halvan som tegneserie.

Tegneserie
Av /Mats Linder.

Artikkelstart

Helan og Halvan var en filmkomikerduo fra USA som besto av Stan Laurel (1890–1965) og Oliver Hardy (1892–1957). I hjemlandet var de kjent som Laurel and Hardy.

Faktaboks

Også kjent som

Laurel and Hardy

Stan Laurel (egentlig Arthur Stanley Jefferson) var født i England og scenedebuterte i Glasgow i 1906. Han dro til USA med Fred Karnos trupp (hvor også Charlie Chaplin var med) og filmdebuterte i 1915. Oliver Hardy var amerikaner og begynte ved filmen i 1913. Han spilte blant annet en karakterrolle i Buster Keatons The Three Ages (1923).

Populært samarbeid

Samarbeidet mellom Laurel og Hardy ble innledet i 1926. De ble umiddelbart verdens mest populære komikerpar, og beholdt populariteten sin også etter at lydfilmen kom. Flere av deres kortere filmer har blitt klassikere, deriblant The Battle of the Century (1927), Two Tars (1928), Big Business (1929) og The Music Box (1932; Oscar). Blant langfilmene deres er det Sons of the Desert (1933) og Way Out West (Her går det godt, 1937) som utmerker seg.

Sjarm og spilleglede

Komikken var bygd på enkle prinsipper, men utført med presisjon, sjarm og spilleglede. Laurel regisserte også flere av filmene, og i 1960 mottok han en ærespris fra Oscar-akademiet.

Spillefilmen Ollie and Stan (Helan og Halvan, 2018), med John C. Reilly og Steve Coogan i hovedrollene, tok for seg komikerduoens siste samarbeid; en teaterturné i etterkrigstidens England og Irland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg