Heinseter

Heinseter.

Artikkelstart

Heinseter er en privat betjent turisthytteHardangervidda, i sørenden av Øvre Hein ved Heinelva. Den ligger i Nore og Uvdal kommune i Viken fylke; 1094 meter over havet.

Turisthytta ligger i Hardangervidda nasjonalpark og fra Heinseter er det merkede sommerruter til Fagerheim fjellstugu, Tuva Turisthytte, Åan Turisthytte og Rauhelleren Turisthytte.

Historikk

Da den kombinerte setra og turisthytta skulle bygges skjedde transporten av materialer fra Dagali på en enkel skikjelke trukket av noen karer vinteren 1933 til 1934. Noe materialer og utstyr ble også hentet fra Whist-hytta i Skrækken som skulle rives. Der hadde Fridtjof Nansen vært mye og «Nansenbordet» ble derfor fraktet til Hein og er nå et klenodium der. Heinseter ble åpnet i 1934 og ble drevet av Knut K. Brekke sammen med sine søstre, først Margit og deretter Turid. De første årene var besøket av turister meget dårlig, men trafikken bedret seg og det ble nødvendig å bygge på turisthytta både i 1940- og 50-årene.

I 1964 ble det slutt på seterdriften på Heinseter og utover 1970 -tallet spøkte det og for turisthytta siden en planlagt kraftutbygging av Dagalivassdraget innebar en stor dam i området. Flere politikere, blant annet daværende miljøvernminister Gro Harlem Brundtland, besøkte hytta for å få erfaringer fra område. Det endte med at utbyggingen ble stoppet og Hardangervidda nasjonalpark ble opprettet i 1981. Hytta kunne derfor bygges ut på slutten av 1990 tallet. Det ble da lagt vekt på å bevare hyttas gamle miljø i form av rosemaling, treskurd og minner fra tidligere tider drift. Miljøvennlig drift er også viktig på Heinseter og turisthytta får blant annet mesteparten av strømforsyningen fra et vindkraftverk som ble åpnet i 2001 av stortingspresidenten. Heinseter eies og drives av nå av Bjørg og Knut Harald Brekke og turisthytta har 55 sengeplasser.

Navnet

Hein seter turisthytte har navn etter innsjøene Øvre og Nedre Hein, se dette.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.
  • Solem, Rigmor og Lauritzen, Per Roger (2007). Hardangervidda nasjonalpark. Gyldendal forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg