Faktaboks

Heinrich Meldahl
Født
8. september 1776, København, Danmark
Død
24. februar 1840, København, Danmark
Virke
Byggmester, arkitekt og jernstøperieier
Familie

Foreldre: Murersvenn Christen Larsen Meldahl (ca. 1742–1782) og Cathrine Wendorf (1742–1807).

Gift i København 16.3.1822 med sin husholderske (Benedicte) Lovise Hansen (1797 (døpt 11.6..)–24.9.1845), datter av sukkerhuskarl Peder Hansen og Ane Nielsdatter.

Farfar til Knud Georg Meldahl (1869–1958; se NBL1, bd. 9).

Tegning av støpejernovn
Heinrich Meldahl. Tegning av støpejernovn. Fra Næs Jernværks ovnskatalog. Trykket i København i 1821.
Tegning av støpejernovn
Støpejernovn
Heinrich Meldahl. Støpejernovn. Modell: No. 6. Utført ved Næs Jernverk. Fra Næs Jernværks ovnskatalog. Trykket i København i 1821.
Støpejernovn

Heinrich Meldahl var en dansk byggmester og arkitekt. Han arbeidet i en periode i Norge som formgiver ved Næs Jernverk. Der moderniserte han i løpet av kort tid verkets modellutvalg, og kom til å stå for en ny retning i norsk produksjon av ovner.

Næs Jernverk

I 1799 kjøpte industrimannen, politikeren og forfatteren Jacob Aall det vanskjøtte Næs Jernverk. For å få jernverket på beina igjen ansatte han sommeren 1804 Heinrich Meldahl. Meldahls inntreden som ovntegner var som Ada Polak skriver: «de første tegn til arbeidsdeling ved utarbeidelsen av fasonger: på den ene side designeren ved sitt tegnebrett og på den andre den utførende håndverker med sine kniver og huggjern.» Tidligere hadde ovntegner og modellskjærer vært samme person. Fra 1800-tallet ble delingen i oppgaver mellom håndverker og tegner alt vanligere ettersom den industrielle revolusjon skjøt fart.

Arkitektoniske ovner

Forskjellen mellom Meldahls ovner og flertallet av samtidens ovner var hans tydelige form og arkitektoniske oppbygning. De var nærmest å betrakte som små byggverk som skulle passe inn i samtidens moderne interiører. Stilen var i nyklassisisme med rette linjer og store flater. Ornamentikken var geometrisk eller vegetativ, og relieffer med mytologiske skikkelser var inspirert av den gresk-romerske antikken. En rekke ovner ble utstyrt med søyler, pilastre og gesimser av ulike slag. Enkelte ovner hadde sokkel formet som murverk i ulike forband og gavlformede toppstykker.

Varmeeffektive ovner

Flere av Meldahls ovner var konstruert over kakkelovnsprinsippet med innvendige horisontale og vertikale røykkanaler som ledet røyken opp og ned sånn at man bedre kunne ivareta varmen. Det samme prinsippet brukte også Fritzøe og Bærums jernverker. I 1811 opprettet Meldahl sammen med Aall et jernstøperi på Vesterbro i København. Meldahl eide 5/12 og Aall 7/12 av fellesforetagendet. Meldahl tegnet sine siste ovner for Næs Jernverk i 1830-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Arkitektoniske ovner fra Næs Jernverk, Samler & Antikkbørsen, 1/2011
  • Nygård-Nilssen, Arne (1998). Norsk jernskulptur. (Norske minnesmerker), Stiftelsen Næs Jernverksmuseum

Faktaboks

Heinrich Meldahl

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg