Hedwig Courths-Mahler

Faktaboks

Hedwig Courths-Mahler
Uttale
kˈurts mˈa:lər
Født
18. februar 1867, Nebra (Sachsen-Anhalt)
Død
26. november 1950, Tegernsee (Bayern)
Hedwig Courths-Mahler

Artikkelstart

Hedwig Courths-Mahler var en tysk forfatter. Hun var en av de aller første store forfatteren av underholdningsromaner i det tyskspråklige området; bøkene hennes oppnådde svært høye opplagstall og ble oversatt til en rekke språk, blant annet norsk.

Biografi

Hedwig Courths-Mahler (født Ernestine Mahler) vokste opp i fattige kår, og arbeidet som tjenestejente og som ekspeditrise før hun begynte å skrive. I 1888 giftet hun seg med dekorasjonsmaleren Fritz Courths. Fra 1905 bodde hun i Berlin, og skrev årlig flere bøker som raskt ble svært populære og oppnådde høye opplagstall. Fra 1935 ble hennes publikasjonsmuligheter innskrenket av nasjonalsosialistene, etter 1948 kom en stor del av romanene ut i nye opplag. Hun døde i 1950.

Forfatterskap

Courths-Mahlers debuterte i 1904 med sin første roman, Licht und Schatten, som ble publisert som fortsettelsesroman i dags- og ukepressen, en publikasjonspraksis som preget hele forfatterskapet. Fra 1909 skrev hun årlig flere bøker. Sitt store gjennombrudd fikk hun i 1912 med romanen Ich lasse dich nicht, som solgte i over en million eksemplarer.

I romanene varierer hun handlingsskjemaet som er komponert rundt en hovedpersons vei fra en tilværelse preget av fattigdom og nød til et lykkelig liv fylt av rikdom og velstand. Sentrale ingredienser er giftemål, arv eller uventede, men generøse pengegaver.

Alt i alt skrev hun rundt 200 romaner med et opplag på rundt 100 millioner.

Betydning

Hedwig Courths-Mahler er blant de tyskspråklige kvinnelige forfatterne som har blitt oversatt mest og som har solgt i størst opplag; målt i opplag er hun en av de aller mest suksessrike tyskspråklige forfatterne noen sinne. Forlaget Bastei-Lübbe har fortsatt mange av hennes romaner i sitt program. Navnet Courths-Mahler forbindes med lett underholdningslitteratur og kitsch, men samtidig er det ikke tvil om at bøkene treffer et stort lesepublikum fortsatt i dag.

Flere av romanene har blitt filmatisert: I 1974 ble Die Bettelprinzess, Der Scheingemahl, Griseldis, Eine ungeliebte Frau og Die Kriegsbraut filmatisert for fjernsyn, i 2005 kom Durch Liebe erlöst (regi: Jörg Grünler) som kostymedrama.

Courths-Mahlers romaner er oversatt til mange språk, på norsk foreligger blant annet Noen kaller det kjærlighet (Die Menschen nennen es Liebe (1921), norsk oversettelse 1965) og Ført bak lyset (Aus erster Ehe, norsk oversettelse 1966).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg