Hedmark fylkeskommune har sin administrasjon i Hamar. Her holder også fylkesmannen til, likeledes det meste av den øvrige statlige forvaltningen på fylkesnivået. Hamar er også bispesete for Hamar bispedømme bestående av Hedmark og Oppland fylker. Sykehuset Innlandet har fire somatiske sykehus (Hamar, Elverum, Tynset og Kongsvinger) og ett psykiatrisk sykehus (Sanderud i Stange) i Hedmark. I fylket ligger militærleirene Terningmoen og Rena leir.

Fylkeskommunen driver 14 videregående skoler: Elverum, Hamar katedralskole, Jønsberg (Stange), Midt-Østerdal (Koppang), Nord-Østerdal (Tynset), Ringsaker, Sentrum (Kongsvinger), Skarnes, Solør (Flisa), Storhamar, Storsteigen (Alvdal), Trysil og Øvrebyen (Kongsvinger). I tillegg har den private Wang toppidrett avdeling i Hamar. I fylket ligger 6 folkehøyskoler (bl.a. Toneheim i Hamar, landets største folkehøyskole etter antall elevplasser). Høgskolen i Innlandet har lærerutdanning og sykepleierutdanning i Elverum, lærerutdanning i Hamar, avdeling for økonomi, samfunnsfag og informatikk på Rena, avdeling for landbruk og naturfag i Hamar og avdeling for skog- og utmarksfag på Evenstad.

I Hedmark utkommer tre dagsaviser: Hamar Arbeiderblad, Østlendingen (Elverum) og Glåmdalen (Kongsvinger). NRK Hedmark/Oppland har hovedkontor i Elverum med lokalkontorer i Hamar og Kongsvinger.

Hedmark har fra 1992 22 kommuner (etter sammenslåingen av Hamar og Vang) med 31 prestegjeld med 78 sogn og 5 prostier. Innlandet politidistrikt dekker Hedmark og Oppland med administrasjon på Hamar og 18 lensmannskontorer/politistasjoner i fylket. I rettslig sammenheng tilhører Hedmark Eidsivating lagmannsrett med sete på Hamar og 3 tingrettsdistrikter i fylket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.