Fylkeskommunen i Hedmark har sin administrasjon i Hamar. Her holder også fylkesmannen til, likeledes det meste av den øvrige statlige lokalforvaltningen på fylkesnivået. Hamar er også bispesete for Hamar bispedømme bestående av Hedmark og Oppland fylker. Her er sete for Eidsivating lagmannsrett (fra 1995). Det er sykehus i Hamar, Elverum, Kongsvinger, Sanderud i Stange (psykiatrisk sykehus) og Tynset (Sykehuset Innlandet). Fylkeskommunen driver (2015) 14 videregående skoler (ekskl. avdelinger og filialer). I fylket ligger 6 folkehøyskoler (bl.a. Toneheim i Hamar, landets største folkehøyskole etter antall elevplasser). Høgskolen i Hedmark har fellesadministrasjon, lærerutdanning og sykepleierutdanning i Elverum, lærerutdanning i Hamar, avdeling for økonomi, samfunnsfag og informatikk på Rena, avdeling for landbruk og naturfag i Hamar, og avdeling for skog- og utmarksfag på Evenstad. I fylket ligger militærleirene Terningmoen og Rena leir.

I Hedmark utkommer tre dagsaviser: Hamar Arbeiderblad (Hamar), Østlendingen (Elverum) og Glåmdalen (Kongsvinger). NRK Hedmark/Oppland har hovedkontor i Elverum med lokalkontorer i Hamar og Kongsvinger.

Hedmark har fra 1992 22 kommuner (etter sammenslåingen av Hamar og Vang) med 31 prestegjeld med 78 sogn og 5 prostier. Det utgjør i rettslig sammenheng 1 politidistrikt, 5 tingrettsdistrikter og 21 lensmannsdistrikter (hhv. Alvdal og Folldal og Tolga og Os danner felles lensmannsdistrikter og Ringsaker utgjør to distrikter, Ringsaker og Furnes).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.