Hector de Saint-Denys-Garneau

Faktaboks

Hector de Saint-Denys-Garneau
Uttale
sɛdənˈi garnˈå
Født
1912
Død
1943

Hector de Saint-Denys-Garneau, kanadisk franskspråklig lyriker og billedkunstner Han tilhørte en familie med flere ledende franske forfattere og kulturpersonligheter. Særlig viktig for ham ble vennskapet med kusinen, romanforfatteren Anne Hébert. På grunn av en medfødt hjertesykdom levde han isolert på familiens eiendom utenfor Québec. Han måtte blant annet avbryte et opphold i Frankrike etter kort tid.

Saint-Denys-Garneaus lyrikk er påvirket av fransk symbolisme og av europeisk diktning ved begynnelsen av 1900-tallet. Han brukte frie vers og innførte denne formen i fransk lyrikk. Diktene hans kretser om dødstanker og syndsbevissthet, samtidig som de reflekterer over grunnleggende filosofiske og moralske spørsmål. Katolsk tematikk spiller en viktig rolle hos ham, men det er uenighet om forfatterskapet uttrykker en religiøs overbevisning eller snarere bør leses som et opprør mot tradisjonell kristendom.

Den eneste diktsamlingen som kom ut mens Saint-Denys-Garneau levde, var Regards et jeux dans l'espace (1937, "Blikk og lek i rommet"). Hans viktigste samling, Solitudes ("Ensomheter"), er en del av Poésies Complètes "Samlede dikt") som ble utgitt i 1949. Saint-Denys-Garneaus produksjon er svært lite omfattende, men hans lyrikk har hatt stor betydning for moderne fransk-kanadisk diktning. Etter hans død oppdaget man at han også hadde vært betydningsfull som maler. Han var særlig påvirket av Cezanne og var ikke minst en original kolorist.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg