Hecla Hoek-bergartene, tidligere brukt betegnelse for omdannede (metamorfe) kambrosiluriske og underliggende prekambriske bergarter på Spitsbergen. Den opptil 18 km tykke sekvensen omfatter sedimentære og vulkanske bergarter som nå er omdannet til skifre, kvartsitter, kalkstein, marmor, og gneiser, og lokalt foldet og gjennomtrengt av granitt under den kaledonske fjellkjedefoldning.

Faktaboks

Uttale
hˈekləhˈuk-
Etymologi

etter fjellet Heclahuken ved Sorgfjorden på nordøstspissen av Ny Frisland

Den eldste og største delen av bergartskomplekset er av prekambrisk alder. Her forekommer to lag av morenekonglomerat (tillitt) fra den senprekambriske istiden, og fossiler av blågrønnbakterier (stromatolitter). I de yngre lagene finnes kambriske og ordoviciske fossiler. De fleste er av amerikansk-arktisk type, men noen viser overgang til europeisk type, hvilket bidrar til å forklare platetektonikken i området. Lagene ble foldet og omdannet, og gjennomsatt av granitter under den kaledonske fjellkjededannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg