Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), også kjent bare som Tahrir al-Sham, er en syrisk sunni-jihadistisk militsgruppe organisert i januar 2017 da flere syriske opprørsgrupper slo seg sammen. Tahrir al-Sham het opprinnelig Jabhat al-Nusra da organisasjonen ble dannet i 2012, og fra juli 2016 til januar 2017 het organisasjonen Jabhat Fath al-Sham.

Faktaboks

Også kjent som

Tahrir al-Sham, HTS

Opprinnelse

Ha'yat al-Tahrir al-Sham ble opprinnelig grunnlagt under navnet Jabhat al-Nusra (på norsk ofte omtalt som Nusra-fronten) som var en sentral aktør i den syriske borgerkrigen. Nusra-fronten ble etablert i januar 2012 med støtte fra grupperingen Den islamske stat i Irak (ISI; som så ble kjent som Den islamske stat i Irak og Levanten, ISIL deretter Den islamske stat, IS). IS sin leder Abu Bakr al-Baghdadi kunngjorde våren 2013 at de to gruppene var slått sammen, noe som ble avvist av Nusra-frontens leder Abu Mohammed al-Julani. Han erklærte at Nusra-fronten fortsatt var lojale til al-Qaida og dens leder Ayman al-Zawahiri – som brøt med IS i februar 2014. Deretter kom det til militær kamp mellom Nusra-fronten og IS.

Jabhat al-Nusra sto fra begynnelsen av 2012 for en rekke militære aksjoner spesielt nord i landet, særlig i Aleppo, Homs og Idlib, samt i Damaskus, også med selvmordsbombere i sin kamp for å styrte det syriske Baath-regimet og president Bashar al-Assad. Målet var å danne en islamsk stat etter salafistiske prinsipper i Syria. Nusra-fronten har sitt utspring i Homs, men deltok i kamper flere steder i Syria.

Nusra-fronten har vært et hovedmål for den syriske regjeringen, og gruppen ble også et mål for den internasjonale Operation Inherent Resolve (OIR) som gikk inn i krigen i Syria. Etter at Nusra-frontens tilknytning til al-Qaida ble bekreftet av av terrornettverkets ledelse i Irak i april 2013, plasserte FNs sikkerhetsråd organisasjonen på en svarteliste, og den ble dermed omfattet av FNs sanksjoner.

Jabhat Fath al-Sham

Nusra-fronten ble i juli 2016 omdannet til Jabhat Fath al-Sham. Endringen var dels et navneskifte, men også ment å markere et brudd med al-Qaida, som Nusra-fronten opprinnelig var en del av. Hvorvidt gruppen dermed distanserte seg fra al-Qaida og dens metoder var omstridt. Jabhat Fath al-Sham sto for den samme forståelse av islam og videreførte den militære virksomheten til Nusra-fronten under den samme ledelse, og ble oppfattet å stå al-Qaida nært. Re-etableringen og atskillelsen ble bifalt av al-Qaida. Jabhat Fath al-Sham opererte fra 2016 i de nordlige og vestlige deler av Syria etterhvert som den syriske borgerkrigen utviklet seg. Gruppen var en av krigens største. Den videreførte forsøkene til Nusra-fronten om å samle flere jihadistgrupper under felles kommando.

Hay'at al-Tahrir al-Sham

I 2017 gikk Jabhat Fath al-Sham sammen med flere salafist-militsgrupper i alliansen Hay'at Tahrir al-Sham. Mange av lederne og militsene fra Jabhat al-Nusra er med i Hayyat Tahrir al-Sham, deriblant Abu Mohammad al-Julani, som tok over som leder for Tahrir al-Sham i oktober 2017. Ved etableringen sluttet flere militsgrupper seg til: Harakat Nour al-Din al-Zinka, Liwa al-Haq, Jaysh al-Sunn og Jabhat Ansar al-Din.

Hayyat Tahrir al-Sham opererer som en uavhengig gruppering og avviser å ha kontakt med al-Qaida; Jabhat al-Nusra brøt i 2017 med al-Qaida. HTS kjemper for å fjerne den syriske regjeringen og president Bashar al-Assad og innføre islamsk styre – et emirat – i Syria. Et hovedmål er også å fjerne militære styrker fra Iran som står i Syria til støtte for regimet. Gruppen har sin forankring særlig i Idlib-provinsen, men har operert i flere deler av landet. Den militære styrken til HTS var på det meste anslått til rundt 31 000 militsmedlemmer, men i 2022 var antallet anslått til å være under halvparten av dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg