Hassan Nasrallah, libanesisk politiker, leder for Hizbollah og frontfigur for 8. mars-koalisjonen i det libanesiske parlamentet. Studerte islam i Najaf, Irak og Qom, Iran. Medlem av Amal-militsen fra 1978; brøt ut av denne 1982, og var med på opprettelsen av Hizbollah samme år; bevegelsens generalsekretær fra 1992 etter at forgjengeren, Abbas al-Musawi, ble drept i et israelsk luftangrep.

Under Nasrallahs ledertid har Hizbollah tonet ned den revolusjonære retorikken som kjennetegnet militsen på 1980-tallet og styrket sin militære, økonomiske og politiske posisjon. Nasrallah er islamist; ved å oppfordre sine tilhengere til å ofre livet i kamp mot sionismen holder han liv i den iransk-inspirerte martyrkulturen i Libanon. 

Av sikkerhetshensyn opptrer Nasrallah svært sjeldent offentlig, men er kjent som en karismatisk taler og kommuniserer med sine tilhengere gjennom partiets tv-kanal, Al-Manar. Nasrallah er gift og har fem barn: Muhammad (drept 1997 i kamp mot israelske styrker), Muhammad, Zainab, Muhammad og Muhammad. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.