Hassan Nasrallah, libanesisk politiker, leder for Hizbollah og frontfigur for 8. mars-koalisjonen i det libanesiske parlamentet. Studerte islam i Najaf, Irak og Qom, Iran. Medlem av Amal-militsen fra 1978; brøt ut av denne 1982, og var med på opprettelsen av Hizbollah samme år; bevegelsens generalsekretær fra 1992 etter at forgjengeren, Abbas al-Musawi, ble drept i et israelsk luftangrep.

Under Nasrallahs ledertid har Hizbollah tonet ned den revolusjonære retorikken som kjennetegnet militsen på 1980-tallet og styrket sin militære, økonomiske og politiske posisjon. Nasrallah er islamist; ved å oppfordre sine tilhengere til å ofre livet i kamp mot sionismen holder han liv i den iransk-inspirerte martyrkulturen i Libanon. 

Av sikkerhetshensyn opptrer Nasrallah svært sjeldent offentlig, men er kjent som en karismatisk taler og kommuniserer med sine tilhengere gjennom partiets tv-kanal, Al-Manar. Nasrallah er gift og har fem barn: Muhammad (drept 1997 i kamp mot israelske styrker), Muhammad, Zainab, Muhammad og Muhammad. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.