Faktaboks

Hassan Nasrallah
Født
31. august 1960, Beirut
Hassan Nasrallah, ofte omtalt med tittelen «sjeik», var en av grunnleggerne av den libanesiske sjiamuslimske militsen Hizbollah i 1982, og tok selv over som bevegelsens leder i 1992. Nasrallah viser seg av sikkerhetshensyn sjelden offentlig, men taler ofte på TV. Her er han avbildet i 2005.
Av /AP.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Hassan Nasrallah, libanesisk politiker, leder for Hizbollah og frontfigur for 8. mars-koalisjonen i det libanesiske parlamentet. Studerte islam i Najaf, Irak og Qom, Iran. Medlem av Amal-militsen fra 1978; brøt ut av denne 1982, og var med på opprettelsen av Hizbollah samme år; bevegelsens generalsekretær fra 1992 etter at forgjengeren, Abbas al-Musawi, ble drept i et israelsk luftangrep.

Under Nasrallahs ledertid har Hizbollah tonet ned den revolusjonære retorikken som kjennetegnet militsen på 1980-tallet og styrket sin militære, økonomiske og politiske posisjon. Nasrallah er islamist; ved å oppfordre sine tilhengere til å ofre livet i kamp mot sionismen holder han liv i den iransk-inspirerte martyrkulturen i Libanon.

Av sikkerhetshensyn opptrer Nasrallah svært sjeldent offentlig, men er kjent som en karismatisk taler og kommuniserer med sine tilhengere gjennom partiets tv-kanal, Al-Manar. Nasrallah er gift og har fem barn: Muhammad (drept 1997 i kamp mot israelske styrker), Muhammad, Zainab, Muhammad og Muhammad.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg