Hassan Ali Khaire

Faktaboks

Hassan Ali Khaire

Hassan Ali Khayre

Født
15. april 1968, Jacar Galgaduud, Somalia
Hassan Ali Khaire er Somalias statsminister, og har både norsk og somalisk statsborgerskap. Tidligere har han blant annet jobbet i Flyktninghjelpen.
Av /Reuters.

Artikkelstart

Hassan Ali Khaire er en norsk-somalisk politiker, som i perioden 1. mars 2017 til 25. juli 2020 var statsminister i Somalia. Khaire er født og oppvokst i Somalia, men kom som flyktning til Norge i 1989, og har både somalisk og norsk statsborgerskap.

Bakgrunn

Hassan Ali Khaire er født i det sentrale Somalia. Han tilhører hawiye-klanen, en av de politisk mest innflytelsesrike i et land der klantilhørighet tillegges stor vekt. Etter skolegang i hovedstaden Mogadishu flyktet Khaire krigen i hjemlandet til Norge.

Etter opphold på et flyktningmottak i Valdres fra 1989 arbeidet han selv ved et mottak på Gjøvik, så som fremmedlærer ved Koppang skole. Deretter studerte Khaire statsvitenskap og sosiologi ved Universitet i Oslo fra 1994 til 1998, og fullførte en mastergrad i ledelse (MBA) ved Edinburgh Business School i 2001. Han var leder av Norsk-somalisk råd, fra 2000 til 2002.

Etter studiene vendte Khaire tilbake til Norge, og ble i 2002 ansatt av Flyktninghjelpen i Oslo, som koordinator i organisasjonens beredskapsstyrke. I 2006 ble han Flyktninghjelpens ansvarlige for innsatsen i Somalia; i 2011 regionaldirektør for Afrikas horn. I denne jobben ble Khaire kritisert for ikke å ha truffet de nødvendige sikkerhetstiltak, da en kortesje med hjelpearbeidere i Kenya, som kjørte uten væpnede vakter, i 2012 ble angrepet. Under angrepet ble en sjåfør drept og flere skadd.

I 2013 ble Khaire Afrika-direktør i det nye, London-baserte, oljeselskapet Soma Oil & Gas, der han var ansatt til han i 2017 ble statsminister i Somalia.

Politisk karriere

Khaire hadde ingen politisk erfaring da han 23. februar 2017 ble utpekt til statsminister av president Mohamed Abdullahi Mohamed, for så å bli innsatt 1. mars, etter å ha blitt godkjent av parlamentet. 25. juli 2020 ble han tvunget til å gå av etter et mistillitsvotum i parlamentet. Khaire ble avsatt for ikke i tilfredsstillende grad å påskyndet en demokratiseringsprosess.

Som statsminister har Khaire en krevende oppgave i et land som er preget av mange års borgerkrig og væpnet konflikter med den islamistiske terrorgruppen al-Shabaab. Ved siden av kamp mot terror har Khaire erklært kampen mot korrupsjon som en av sine hovedsaker, og framstiller seg selv som en samlende leder. Motstandere av Khaire har betegnet ham som autoritær og splittende, mer enn samlende. I forbindelse med utnevnelsen som statsminister ble Khaire selv beskyldt for korrupsjon, fra tiden som direktør i Soma Oil & Gas, men FN-gruppen som undersøkte saken fant ingen bevis for dette. Det samme gjaldt påståtte bånd til ekstremistgrupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg