Hartmut Haenchen

Faktaboks

Hartmut Haenchen
Født
21. mars 1943, Dresden, Tyskland

Artikkelstart

Hartmut Haenchen er en tysk dirigent, en av de ledende i sin generasjon. Haenchen har i senere år ikke hatt noen fast sjefsstilling, men har gjesteoppdrag ved mange av de ledende orkestrene og operascenene både i Europa, USA og Japan.

Bakgrunn

Haenchen er oppvokst i Dresden i det daværende Øst-Tyskland. Han sang i Dresden Kreuzchor som gutt, og dirigerte koret allerede fra 15 års alder.

Han studerte direksjon og sang ved Dresdner Hochschule für Musik, og via mesterklasser mottok han viktige impulser fra Herbert von Karajan, Pierre Boulez, Jevgenij Mravinskij og Arvid Jansons.

Karriere

Haenchen ble dirigent for korforeningen Robert-Franz-Singakademie i Halle i 1966. I 1971 vant han førstepris i Carl Maria von Weber-konkurransen i Dresden. Han var musikksjef ved Theater Plauen-Zwickau i 1972–1973, og ble samtidig gjestedirigent ved Berliner Staatsoper.

I 1985 ble Haenchen dirigent for det nydannede Nederlandske Filharmoniske Orkester og Nederlandske Kammerorkester, og i 1986 ble han musikksjef på Den Nederlandske Operaen i Amsterdam. Han ble en vital kraft i Amsterdams musikkliv og ledet mange bemerkede konserter og forestillinger. I 2002 gikk han av i protest mot nedskjæringer i den offentlige støtten, men han har siden vært tilbake som gjestedirigent.

Gjennom mye av karrieren har Haenchen vært tilknyttet Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach i Berlin, som han ledet første gang i 1968 og hvor han var kunstnerisk leder i 1980–2014.

I tillegg til engasjementer ved de ledende tyske operascenene har Haenchen ledet forestillinger i de fleste av Europas øvrige ledende operahus, som Wiener Staatsoper, Covent Garden-operaen i London, La Scala i Milano og Teatro Real i Madrid foruten flere franske scener. Han dirigerte Wagners ParsifalDet Kongelige Teater i København i 2012.

Haenchen dirigerte Oslo-Filharmonien første gang i 1993, og var tilbake i 2009 med musikk av Dmitrij Sjostakovitsj og Richard Strauss. Han gjestet Den Norske Operas orkester i 2014.

Haenchen ble tilknyttet Musikhochschule Dresden i 1985 som lærer i direksjon. Han har utgitt boken Werktreue und Interpretation: Erfahrungen eines Dirigenten (2013; 2 bind).

Innspillinger

Haenchen har gjort en rekke plateinnspillinger, blant annet med musikk av Carl Philipp Emanuel Bach og wienerklassikerne, foruten komponister som Richard Wagner og Gustav Mahler.

Flere forestillingsopptak er utgitt på DVD, blant annet av Der Ring des Nibelungen og Parsifal av Richard Wagner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg