Faktaboks

Harrisburg
Uttale
hˈærisbə:g
.
Lisens: CC BY 2.0
Harrisburg, Pennsylvania
Harrisburg med Susquehanna-elven og City Island i forgrunn. City Island brukes til rekreasjonsformål.
Av .
Pennsylvania State Capitol

Pennsylvanias capitol-bygning i Harrisburg er fra 1906 og utformet i Beaux-Arts-stil.

Av .

Harrisburg er hovedstad i delstaten Pennsylvania i USA. Byen ligger i den sørlige sentrale del av delstaten og har 50 099 innbyggere (US Census, 2020). Harrisburg er Pennsylvanias niende største by.

Harrisburg ligger ved østbredden av elven Susquehanna 145 kilometer vest for Philadelphia og utgjør et trafikknutepunkt. Byens grense i vest er den vestre elvebredd. John Harris-broen spenner over Susquehanna. Byen utgjør et senter i et urbanisert område som omfatter flere forsteder.

Harrisburg internasjonale lufthavn ligger i Middletown, ni mil sørøst for Harrisburg.

Byens navn er etter grunnleggeren, den innvandrede briten John Harris sr. (1673–1748).

Befolkning

Største innbyggertallet var i 1950, da byen hadde 89 544 innbyggere. Det har deretter vært en gradvis befolkningsnedgang fram til år 2000, blant annet på grunn av utflytting fra byen til forsteder, etterfulgt av en beskjeden vekst.

Afrikansk-amerikanere utgjør den største befolkningsgruppen med 46,6 prosent. 24,7 prosent er av latinamerikansk opphav, og 25,3 prosent definerer seg som hvite med europeisk opphav (US Census, 2023). Av disse er mange av tysk, irsk og engelsk herkomst. Etterkommere av tidlige innvandrere fra tysktalende områder i Europa etablerte sin egen kultur blant annet i Harrisburg, Pennsylvania Dutch.

Næringsliv og kultur

Økonomien preges av tjenestebaserte virksomheter. Flest er ansatt i delstatsstyret. Andre viktige sektorer er helsevesenet, matvarebransjen, forsikring samt teknologisk og bioteknologisk produksjon. Regionens betydning innen transport-infrastruktur gjør den til et senter for handel og lagring og distribusjon av varer. Harrisburg har store militære installasjoner.

Byen har fire universiteter og flere høyskoler.

Det er en rekke parker i byen, blant annet Italian Lake (park og innsjø), Riverfront Park, Wildwood Lake Park og Reservoir Park. Disse og andre parker, åpne plasser og bydeler er knyttet sammen av det 32 kilometer lange Capital Area Greenbelt for fotgjengere og syklister.

Kjente museer er blant annet State Museum of Pennsylvania, Susquehanna Art Museum, National Civil War Museum og Whitaker Center for Science and the Arts. Forelesnings- og konserthallen The Forum huser Harrisburg symfoniorkester. Det arrangeres jazzfestivaler i sentrumsområdet.

Pennsylvania Farm Show er USAs største innendørs landbruksarrangement og arrangeres årlig i Pennsylvania Farm Show Complex & Expo Center. Motorama er et to dager langt årlig bilshow.

Capitol-bygningen med sin 83 meter høye kuppel ble fullført i 1906 og ble bygd med Peterskirken i Vatikanstaten i Roma som forbilde. Byens to høyeste bygninger er 333 Market Street (104 meter høy, 22 etasjer) og Pennsylvania Place (89 meter høy).

Historie

Området var bebodd av urfolk fra omkring 3000 fvt. og var også et krysningspunkt for innfødte handelsfolk. Den første europeer som i 1686 dro oppover elven Susquehanna gjennom området var John Smith, som møtte urfolkstammen susquehanna. John Harris sr. ble i 1719 den første som slo seg ned på en handelspost her, og ervervet senere et 3,2 kvadratkilometer stort landområde. Her planla sønnen John Harris jr. i 1785 å anlegge en by som ble oppmålt av Harris' svigersønn William Maclay. Harrisburg fikk bystatus i 1791 og ble delstatshovedstad for Pennsylvania i 1812. Byen var omgitt av jordbruksområder, og elven Susquehanna ga tilgang fra øst.

I 1822 ble en capitiolbygning av teglstein fullført. Harrisburg vokste som transportsenter etter åpningen av Pennsylvania-kanalen i 1834. Det første toget kom i 1836 og Harrisburg ble et jernbaneknutepunkt da Pennsylvania-jernbanens hovedlinje mellom Pittsburgh og Harrisburg åpnet i 1847.

Under den amerikanske borgerkrigen var byen et betydelig treningssenter for unionshæren. Etter et slag i juni 1863 prøvde den konfødererte hæren å innta byen, men planene ble endret. Stål og jern ble dominerende industrier og det ble blant annet bygd store smelteovner og maskinverksteder. Pennsylvania Steel Company åpnet USAs første stålfabrikk i 1866.

Tidsrommet mellom 1920 og 1975 var preget av industriell tilbakegang på grunn av nedgang i stålindustrien. Under andre verdenskrig ble det produsert våpen, og byen nådde sitt største innbyggertall like etter krigen. Deretter bidro utflytting fra byen til forstedene til en befolkningsnedgang fra 1950-tallet og frem til 1990-årene. John Harris-broen ble åpnet for trafikk i 1960.

I juni 1972 ble Harrisburg rammet av flom etter orkanen Agnes. 28. mars 1979 lekket radioaktiv gass ut fra en av reaktorene i kjernekraftverket Three Mile Island i Middletown, 10 kilometer sørøst for Harrisburg, og i løpet av få dager forlot 140 000 mennesker området.

Siden 2011 har Harrisburg vært preget av problemer med gjeld og korrupsjon. Det arbeides fremdeles med å løse byens finansielle problemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg