Harley Earl

Faktaboks

Harley Earl
Uttale
ə:l
Født
22. november 1893, Los Angeles, USA
Død
10. april 1969, West Palm Beach, USA
Harley Earl var General Motors' sjefsdesigner. Her i en 1956-modell Oldsmobile.

Artikkelstart

Harley Earl var en amerikansk bildesigner. Fra 1925 arbeidet han for General Motors Corporation (GM). Bilprodusenten var den første som bevisst satset på estetisk tiltalende utforming av bilens ytre i konkurranseøyemed. I 1928 ble han leder for GMs nye Art and Color Section, senere kjent som Styling Division.

Earl skapte langt på vei bilens moderne identitet ved å fjerne utseendetrekk som var arvet fra hestevognmodellen. Han reduserte skritt for skritt bilens høyde og utvidet dens bredde og lengde, samtidig som han klarte å integrere motordelen og førerhuset i en visuell helhet.

Hans første GM-bil var La Salle fra 1927. Senere var han ansvarlig for en rekke fremgangsrike bilmodell-serier som Buick, Cadillac, Chevrolet, Pontiac og Oldsmobile. Her var flere visuelle elementer overtatt fra jetfly- og rakettdesign. Earls designarbeid lå til grunn for utformingen av til sammen 50 millioner biler. Hans formgivingsideer påvirket amerikansk bilproduksjon på en avgjørende måte frem til 1960-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Temple, David W. (2016). The Cars of Harley Earl: Features GM's Revolutionary Concept & Production Cars. CarTech Inc.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg