Hardanger Fartøyvernsenter

Artikkelstart

Hardanger fartøyvernsenter (HFS), Norheimsund i Hordaland, er en stiftelse etablert 1984 som startet med restaureringen av hardangerjakten Mathilde. Det er et av tre nasjonale kompetansesentere for fartøyvern i Riksantikvarens handlingsplan. HFS har restaurert større dekkede trefartøy og utfører trearbeider/innredning på stålfartøy. Museumsverftet har fokus på handlingsbåren kunnskap og er spesialisert innen følgende fag: smed, repslager og småbåtbygger. Disse håndverkene har egne verksteder på området og driver også aktivt med formidling på senteret. HFS legger vekt på å ha lærlinger innen de enkelte museumshåndverkene. Håndverksprodukter som rep, småbåter og smidde gjenstander kan kjøpes ved senteret.

Senteret har åpent fra begynnelsen av mai og ut september. Da er det omvisninger med aktiviteter, maritime filmer i filmsalen, kafé og utleie av robåter. Robåtene er tradisjonelle båter fra fjorden, bygd på senteret. Instruksjon, kart, redningsvest og annet nødvendig utstyr følger med på roturen. Senteret viser også utstillinger om båtbygging og sjøfart.

Senteret gir ut fagtidsskriftet Fartøyvern og har publisert en rekke rapporter og fagbøker som kan kjøpes på senteret.

«Mathilde» som startet det hele seiler leirskole vår og høst. Da drar en hel skoleklasse på tur på mandag og kommer beriket av opplevelser tilbake på fredag. Om sommeren kan hvem som helst melde seg på en av de populære seilturene som går langs kysten. Det er også mulig å leie Mathilde for å dra på seiltur med familie eller venner/kollegaer.

HFS har siden starten hatt et tilbud til barnevernet og er en statlig godkjent privat, ideell barnevernsinstitusjon. HFS er en del av Hardanger og Voss Museum som ble konsolidert i 2006.

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Eva Cecilie Holm

Besøkende tils enteret blir utfordret til å prøve sine ferdigheter i en aktivitetsløype eller i små verksteder som er tilrettelagt for gjestene. tradisjonelle robåter leies ut slik at en kan ta en liten rotur ut til holmen.Senter er også en statlig godkjent ideel barnevernsinstitusjon, og driver en ungdomsavdeling for 8 ungdommer. Tiltaket har bofamilier, miljøterapeuter og et samarbeid med skolene i kommunene, i tillegg tilat det drives arbeidstrening for ungdommene på senteret.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg