Harar

Bymurene rundt den gamle delen av Harar er med på å gi byen et middelaldersk preg.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Harar er Etiopias eneste by med substansiell bymur. Harer ble antakelig grunnlagt på 600-tallet og var senere hovedstad i et muslimsk emirat, frem til 1577. Den dag i dag er Harar et islamsk senter i Etiopia. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Harar er en by i Etiopia og en av Etiopias ni regionalstater, 360 kilometer øst for Addis Abeba, 1850 meter over havet. Estimert befolkning er 183 000 innbyggere (2007).

Faktaboks

Også kjent som

Harer, Harrar

Harar var tradisjonelt et viktig handelsknutepunkt, men mye av handelen er nå overtatt av Dirre Dawa. Byen er et populært turistmål, hvor huset etter den franske forfatteren Arthur Rimbaud og mating av hyener er viktige attraksjoner. I tillegg har byen utallige moskeer, gamle murer og unik pittoresk arkitektur.

Befolkning

Den innfødte befolkningen i Harar, hararne (tidligere betegnet som adare), utgjør i dag ca. 8 prosent av befolkningen, men har fremdeles den politiske makten i byen. Gradvis tilflytning til byen i løpet av det 20. århundre har gjort befolkningen mer sammensatt. Den største etniske gruppen i Harar er oromoene, som utgjør ca. 50 prosent av befolkningen, mens amharane utgjør ca. 22 prosent. Denne tilflytningen har også forandret det religiøse landskapet. Mens Harar tradisjonelt var en muslimsk by, utgjør muslimene i dag 69 prosent, mens de kristne utgjør ca. 30 prosent.

Historie

Harar er et gammelt handelssenter i et kaffedyrkingsdistrikt. Byen ble antakelig grunnlagt på 600-tallet, og har en lang og viktig historie i Etiopia. Den var et politisk tyngdepunkt er i de muslimske sørøstlige områdene, og var lenge hovedstad i sultanatet Adal. Etter at Ahmad ibn Ibrihim al-Ghazi ble slått av det kristne etiopiske riket, ble Harar betydelig svekket, men behold en viktig rolle som et senter for islamsk kultur og utdanning. Byen behold imidlertid sin selvstendighet, og emir Nur ibn Mujahid bygget i løpet 1550-årene høye murer; noe som har gitt byen et middelaldersk preg. Harar var i perioden 1875–1885 okkupert av Egypt, og ble som følge av slaget ved Chelenko i 1887 integrert i Etiopia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg