Harald Norvik

Faktaboks

Harald Norvik
Harald Johan Norvik
Født
21. juni 1946, Vadsø

Harald Norvik

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Harald Norvik er en norsk siviløkonom fra Norges Handelshøyskole med en karriere som sentral norsk industrileder og politiker fra Det Norske Arbeiderparti. Han er bror til Per Kristian Norvik og fetter til avdøde Høyre politikeren Erling Norvik.

Mange sentrale posisjoner

Norvik var personlig sekretær ved Statsministerens kontor under Oddvar Nordli fra 1976 til 1979, statssekretær for Arbeiderpartiet i Olje- og energidepartementet fra 1979 til 1981, direktør ved Aker gruppen fra 1981 til 1986, leder for entrepenørfirmaet Astrup Høyer fra 1986 til 1988 og direktør for Statoil fra 1988 til 1999. Han måtte gå av som leder av Statoil etter kostnadsoverskridelser på Åsgardfeltet.

Etter avgangen fra Statoil var Norvik partner og strategisk rådgiver for rådgvingsselskapet Econ Pöyry, styreleder i Telenor ASA fra 2007 til 2012 og i forlaget Aschehoug, styremedlem i ConocoPhillips, Ruhrgas, Taurus, On Target og Helse Øst. Han er medlem i Norges Tekniske Vitenskapsakademi.

Internasjonal anerkjennelse

Norvik har markert seg internasjonalt og fått den finske Finlands løves orden, Tysklands fortjenesteorden og den nasjonale franske fortjenesteorden. Han er med i det norsk-tyske selskap og aktiv i forhold til internasjonalt samarbeid både innen næringsliv og kultur

Viktig aktør i nærings- og samfunnsliv

Norvik ledet Statoil i elleve år fra 1988 til 1999. I denne perioden var det store omstillinger i norsk næringsliv og mange firmaer posisjonerte seg og utviklet kompetanse på å betjene oljeindustrien. Norvik utviklet Statoil til å bli et internasjonalt oljeselskap. I boken «Staten som kapitalist» formulerer han sitt syn på staten som næringslivsaktør. Han står frem som en eksponent for et aktivt eierskap der samarbeid med private aktører er viktig og riktig. Norvik understreker næringslivets ansvar for samfunnsutviklingen og er blant annet med i den internasjonale organisasjonen Business for Peace.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lie, Einar; Myklebust, Egil og Norvik, Harald (2016 og 2014). Staten som kapitalist. Oslo: Pax
  • Nerheim, Gunnar (1996). En gassnasjon blir til, Norsk Oljehistorie, Bind 2. Oslo: Leseselskapet.
  • Olsen, Odd Einar og Sejersted, Francis (1997). Oljevirksomheten som teknologiutviklingsprosjekt. Oslo: adNotam Gyldendal.
  • Ryggvik, Helge og Smith-Solbakken, Marie (1997). Blod, svette og olje Norsk Oljehistorie, Bind 3. Oslo: adNotam Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg