Harald Normann

Faktaboks

Harald Normann
Født
15. februar 1893, Steinkjer
Død
13. juni 1978, Askim, Østfold

Artikkelstart

Harald Normann var en norsk offiser og forfatter. Han var den eneste offiseren i Norge som evakuerte sin avdeling natt til 9. april 1940.

Bakgrunn

Normann fullførte Krigsskolen i 1917, hvorpå han tjenestegjorde først i artilleriet og deretter i kavaleriet. Han ble i 1920 beste elev i klassen ved Hærens Flyskole. Han tjenestegjorde som instruktør og ledet utdanning av flyspeidere, etter selv å ha tatt kurs i dette i Frankrike. I årene frem mot andre verdenskrig virket Normann som en pioner i Hæren og flyvåpnene. Han tok som en av de første nordmenn kurs i instrumentflyvning, og ble i 1936 sjef for Hærens Flyvåpens Jageving.

Andre verdenskrig

I 1939 ble Normann sjef for Flyskolen på Kjeller. 8 april var han den eneste som evakuerte sin avdeling kvelden før tyskernes invasjon, og ble anklaget for å ha visst om det tyske angrepet. Normann ledet deretter en infanteriavdeling i Sør-Trøndelag og var sjef på Banak flyplass i Nord-Norge. Han satt deretter i tysk fangenskap fra 1943 til krigens slutt.

Etter krigen

I 1949 fikk han avskjed i unåde, offisielt for å ha søkt medlemskap i Nasjonal Samling i 1940, en sak som ble omgjort i 1975. I etterkrigstiden var han en av de få fagmilitære som kritiserte norsk militær innsats i 1940 og norsk NATO-medlemskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg