Faktaboks

Harald Lie
Født
21. november 1902, Oslo
Død
23. mai 1942, Asker

Harald Lie var en norsk komponist. Han ble karakterisert av David Monrad Johansen som den fødte symfoniker.

Estetikk

Lies produksjon var ikke på noen måte omfattende. Mest kjent er han for romansen Skinnvengbrev, en romanse som har sin bakgrunn i hans blåsekvintett. Den kvalitet og originalitet som hans få verk viser, satte ham blant de ledende norske komponister i første halvpart av 1900-tallet. Lie var også blant de kunstnere som fikk oppleve suksesser ved fremførelser i utlandet, ikke minst i USA. I hans Elegi op. 3 viser Lie seg som en moden komponist med et verk som vakte oppsikt. På bakgrunn av det norske musikkmiljøet fremstod stilen som moderat modernistisk. I hans symfoni nr. 2 op. 5 viste Lie seg, som nevnt, som den fødte symfoniker. Orkestersangen Skinnvengbrev og den ufullførte Symfonisk dans er verk preget av «norske» og «trollske» toner. Stilistisk viser Lie påvirkning av tysk senromantikk og gradvis av norsk folkemusikk.

Biografi

I sin ungdom arbeidet Lie innen en rekke forskjellige yrker – murer, ingeniør og pianostemmer. Etter USA-opphold reiste Lie til Leipzig for å studere pianofabrikasjon, men kom tilbake til Norge i 1929 og ble i 1930 elev av Fartein Valen. Lies gjennombrudd som komponist kom i 1938 med symfoni nr. 2; senere skrev han i 1942 en ufullført symfoni – Symfonisk Dans. Han skrev også noen orkestersanger hvorav den mest kjente er Skinnvengbrev op. 6 fra 1939. I tillegg har Lie komponert sanger for manns- og damekor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg