Faktaboks

Harald Henschien
Harald Trygve Henschien
Født
6. mai 1902, Øvre Eiker, Buskerud
Død
21. juni 1968, Ringerike, Buskerud
Virke
Trekkspiller og forretningsmann
Familie

Foreldre: Gårdbruker Theodor Cathrinus Henschien (1855–1919) og Helga Halstensdatter Gullingsrud (1872–1954).

Gift 1925 med Olga Kristoffersen (7.12.1904–27.10.1975), datter av sagbruksarbeider Johan Kristoffersen (1867–1960) og Emma Olsdatter (1867–1906).

Harald Henschien
Av /Billedbladet NÅ.
Lisens: CC BY 2.0

Harald Henschien var en norsk musiker, komponist og forretningsmann. Han er særlig kjent som en av sin samtids mest fremtredende utøvere på trekkspill, og som grunnlegger og innehaver av tidenes eneste norske trekkspillfabrikk.

Bakgrunn

Henschien ble født på Øvre Eiker, men bodde det meste av sitt voksne liv på Hønefoss på Ringerike.

Gjennom konserter, turnévirksomhet, et stort antall grammofoninnspillinger og opptredener i radio var Henschien blant de mest markante utøvere på trekkspill i første halvdel av 1900-tallet. Han begynte å spille trekkspill allerede som 5-åring. Henschien startet med et énraders durspill, men gikk ganske snart over til kromatisk trekkspill. Han var aktiv med konserter og turneer allerede i tenårene, og vant sin første trekkspillkonkurranse i Odds turnhall i Skien i 1919.

Musikervirksomhet

Henschien var blant de første norske musikerne som opptrådte i radio, etter at dette mediet ble etablert her i landet i 1925. Han spilte inn sine første grammofonplater i 1923, og var utover 1920- og 1930-tallet blant Norges mest aktive og populære grammofonartister. Et av høydepunktene i Henschiens karriere var en kritikerrost konsert i London i 1950, hvor han spilte trekkspillduetter med sin elev Erik Tronrud (1919–1966). Under samme Englandsopphold satt Henschien i juryen under en internasjonal trekkspillkonkurranse i Royal Albert Hall i London.

Komposisjoner

Som komponist var Henschien svært produktiv. Hans komposisjoner er vesentlig virtuos underholdningsmusikk for trekkspill, gammeldans og slagere. Flere av disse komposisjonene har i mange generasjoner vært en del av standardrepertoaret blant skandinaviske trekkspillere.

Samarbeid

Henschiens trekkspillorkester fotografert på slutten av 1930-tallet. Harald Henschien bakerst til høyre.
Henschiens trekkspillorkester fotografert på slutten av 1930-tallet. Harald Henschien bakerst til høyre.
Av .

I sin karriere som musiker hadde Henschien en lang rekke samarbeid. Tidlig på 1920-tallet spilte han duetter med trekkspilleren Alf Hansen, blant annet spilte de inn flere grammofonplater sammen. I 1928 etablerte han Henschien trio, som foruten han selv på trekkspill besto av pianisten Gunnar Søberg og fiolinisten Trygve Johannessen. Da Johannesen døde i 1939, overtok Jacob Scharff som fiolinist i trioen.

Henschien trio var gjennom hele 1930-tallet blant de mest populære norske underholdningsensembler, blant annet hadde de en rekke suksesser på grammofonplater. I tillegg til å spille instrumentalmusikk var Henschien trio også mye benyttet som akkompagnatører for sangartister, blant annet Jens Book-Jenssen.

På slutten av 1930-tallet hadde Henschien også sitt eget orkester bestående av 10 musikere, Henschiens trekkspillorkester. Medlemmene i orkesteret var flere av de mest toneangivende norske trekkspillerne på denne tiden, som for eksempel Erik Tronrud, Karl Andersen og Kåre Korneliussen.

Forretningsdrift og trekkspillproduksjon

Henschien var en svært aktiv og allsidig forretningsmann. Allerede i 1924 overtok han driften av Schongslunden Sommerteater på Hønefoss, og startet samme året en musikkforretning i samme by. Så tidlig som i 1919 jobbet Henschien i musikkforretningen til Ingel A. Myhrbraaten i Drammen.

Henschien fattet allerede den gang stor interesse for trekkspillets konstruksjon, og han forsøkte i ungdomsårene å bygge sitt eget trekkspill. På midten av 1930-tallet startet Henschien produksjon av trekkspill i noe større målestokk, den første tiden på verkstedet i sin musikkforretning. Dette endte etter hvert opp i den legendariske Henschiens trekkspillfabrikk på Hønefoss. Fabrikken var særlig aktiv med produksjon i årene etter andre verdenskrig, og hadde på det meste rundt 70 ansatte.

Instrumentene som ble produsert ved fabrikken fikk stor utbredelse her i landet, og fremdeles er «Henschien-spill» et begrep blant trekkspillere. Ved Henschiens trekkspillfabrikk ble det i alt produsert rundt 12 000 instrumenter frem til cirka 1959.

Forlagsvirksomhet

Henschien hadde sitt eget musikkforlag, H. Henschien – Noteforlag, hvor han utga både sin egen og andres musikk. Blant annet ga forlaget ut en serie hefter med «Populær trekkspillmusikk i lett arrangement». Videre ble det på forlaget gitt ut en korrespondanseskole i trekkspill, som fikk utbredelse i hele Skandinavia.

I perioden 1941 til 1961 var Henschien utgiver av musikkmagasinet «Rytme». Dette var et tidsskrift som i første rekke tok for seg trekkspillrelatert stoff, men bladet inneholdt også artikler om en del annen populærmusikk. Blant Henschiens samarbeidspartnere i forbindelse med magasinet Rytme, kan nevnes Leif Berg og Arnt Haugen, som i perioder var bladets redaktører.

Komposisjoner (utvalg)

  • Piccolo-polka
  • Konsert-mazurka
  • Grand-mazurka (Selånger-hambo)
  • Ved fjorden, vals
  • Muntre toner, vals
  • Gutten i Røiken, reinlender
  • Ildfluen, reinlender
  • Veslefrikk, vals
  • Den hvite seiler, vals
  • Oktobervals
  • Prins Haralds honnørmarsj (Favoritt-marsj)
  • Accordeonisten, marsj
  • Humoristisk fantasti over «Pål på Haugen»
  • Accordeon-polka

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jon Faukstad (2002). Harald Henschien – musikant og fabrikant, Norild Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg