Hapi var navn på to guder i Det gamle Egypt:

Hapi var en fruktbarhetsgud som personifiserte Nilens oversvømmelse som forutsetning for alt jordbruk og dermed rikdom og velstand i Det gamle Egypt. Hapi fremstilles i ikonografien som en korpulent mann, av og til med androgyne trekk. I denne formen assosieres han med den egyptiske skaperguden, som man også tenkte seg inkorporerte begge kjønn i én kropp.

Hapi er ofte avbildet i relieff på tempelveggene, gjerne i en serie avbildninger der han bærer bugnende offerfat fram for kongen. I disse scenene personifiserer han landets nomer (tilsvarer våre kommuner), og motivet er egentlig en mytologisert fremstilling av skattebetaling. Hapi var ofte et motiv også i hellenistisk og romersk kunst.

Hapi er også navnet på en av Horus' fire sønner, som tilsynelatende ikke hadde noe med Hapi som fruktbarhetsgud å gjøre. I denne versjonen ble Hapi fremstilt som en sterk, ung mann, fra det 19. dynasti (ca. 1292-1191 fvt.) med bavianhode.

I Osirismyten var Hapi én av beskytterene av å den døde Osiris. Hans oppgave var å forsvare kroppen mot angrep fra broren Seth, og han bidro også til å sette delene av Osiris sammen igjen. Den samme rollen hadde han ovenfor mumien i gravkulten, og pryder gjerne kister og sarkofager sammen med sine brødre.

Horus' fire sønner hadde også et spesielt ansvar for å beskytte og bevare den dødes innvoller, og prydet de kanopiske krukkene. Hapi hadde et spesielt ansvar for den dødes lunger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.