Hapi

Nilguden Hapi.
Hapi av . Falt i det fri (Public domain)

Hapi var navn på to guder i Det gamle Egypt:

Faktaboks

Også kjent som

Hapy

Nilguden Hapi

Hapi var en fruktbarhetsgud som personifiserte Nilens oversvømmelse som forutsetning for alt jordbruk og dermed rikdom og velstand i Det gamle Egypt. Hapi fremstilles i ikonografien som en korpulent mann, av og til med androgyne trekk. I denne formen assosieres han med den egyptiske skaperguden, som man også tenkte seg inkorporerte begge kjønn i én kropp.

Hapi er ofte avbildet i relieff på tempelveggene, gjerne i en serie avbildninger der han bærer bugnende offerfat fram for kongen. I disse scenene personifiserer han landets nomer (tilsvarer våre kommuner), og motivet er egentlig en mytologisert fremstilling av skattebetaling. Hapi var ofte et motiv også i hellenistisk og romersk kunst.

Hapi sønn av Horus

Amons sanger, Meresimen, gir gaver til Osiris og Horus´fire sønner. Hapi er nummer tre fra venstre med bavianhode.
Guder av . Falt i det fri (Public domain)

Hapi er også navnet på en av Horus' fire sønner, som tilsynelatende ikke hadde noe med Hapi som fruktbarhetsgud å gjøre. I denne versjonen ble Hapi fremstilt som en sterk, ung mann, fra det 19. dynasti (ca. 1292-1191 fvt.) med bavianhode.

I Osirismyten var Hapi én av beskytterene av å den døde Osiris. Hans oppgave var å forsvare kroppen mot angrep fra broren Seth, og han bidro også til å sette delene av Osiris sammen igjen. Den samme rollen hadde han ovenfor mumien i gravkulten, og pryder gjerne kister og sarkofager sammen med sine brødre.

Horus' fire sønner hadde også et spesielt ansvar for å beskytte og bevare den dødes innvoller, og prydet de kanopiske krukkene. Hapi hadde et spesielt ansvar for den dødes lunger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg