Navn på to gammelegyptiske guder:

Hapi var en fruktbarhetsgud som personifiserte Nilens oversvømmelse som forutsetning for allt jordbruk og dermed rikdom og velstand i Det gamle Egypt. Hapi fremstilles i ikonografien som en korpulent mann, av og til med androgyne trekk. I denne formen assosieres han med den egyptiske skaperguden, som man også tenkte seg inkorporerte begge kjønn i én kropp. Hapi er ofte avbildet i relieff på tempelveggene, gjerne i en serie avbildninger der han bærer bugnende offerfat fram for kongen. I disse scenene personifiserer han landets nomer (tilsvarer våre kommuner), og motivet er egentlig en mytologisert fremstilling av skattebetaling. Hapi var ofte et motiv også i hellenistisk og romersk kunst.

Hapi er også navnet på en av Horus' fire sønner, som tilsynelatende ikke hadde noe med Hapi som fruktbarhetsgud å gjøre. I denne versjonen ble Hapi fremstilt som en sterk, ung mann, fra det 19. dynasti (ca. 1292-1191 f.v.t.) med bavianhode. I Osirismyten var Hapi én av beskytterene av å den døde Osiris. Hans oppgave var å forsvare kroppen mot angrep fra broren Seth, og han bidro også til å sette delene av Osiris sammen igjen. Den samme rollen hadde han ovenfor mumien i gravkulten, og pryder gjerne kister og sarkofager sammen med sine brødre.

Horus fire sønner hadde også et spesielt ansvar for å beskytte og bevare den dødes innvoller, og prydet de kanopiske krukkene. Hapi hadde et spesielt ansvar for den dødes lunger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.