Hans og Grete

Artikkelstart

Hans og Grete er en eventyropera i tre akter med musikk av Engelbert Humperdinck til libretto av hans søster Adelheid Wette etter et folke-eventyr fra Brødrene Grimms «Kinder- und Hausmärchen». Operaen ble uroppført i Hoftheater i Weimar 23. desember 1893 med Richard Strauss som dirigent.

Faktaboks

Også kjent som

tysk Hänsel und Gretel

Personer

  • Peter, kostebinder (baryton)
  • Gertrud, hans kone (mezzosopran)
  • Hans, deres sønn (mezzosopran)
  • Grete, deres datter (sopran)
  • Pepperkakeheksen, (mezzosopran eller tenor)
  • John Blund (sopran)
  • Duggmannen (sopran)
  • Kakebarn (barnekor)
  • Fjorten engler (ballett).

Akt 1

Den fattige kostebinderen Peter har to barn, Hans og Grete, og de skal arbeide i det meget enkle og fattige hjemmet. De er dessuten sultne, men moren har kun skorper å gi dem. Grete har imidlertid fått vite at moren, som har begitt seg til nabofruen, skal få et spann med melk så hun kan koke grøt til barna. Yr av glede over dette begynner de å danse. Når moren kommer tilbake, blir hun sint på dem fordi de danser i stedet for å arbeide. Hun slår etter dem med en kjepp, men velter i stedet melkespannet. Hans begynner å le. Sint sender moren dem ut i skogen for å plukke markjordbær. Når hun blir alene, viser hun sin fortvilelse og gråter over familiens fattigdom. Peter har imidlertid samme dag gjort gode forretninger og solgt varer med god fortjeneste. Han kommer derfor hjem med en rekke matvarer. Han blir opprørt når han får vite at hans kone har sendt barna ut i skogen. Her kan de jo bli tatt til fange av heksen som lokker alle barn til seg og steker dem i ovnen og eter dem. Foreldrene skynder seg derfor ut i skogen for å lete etter barna.

Akt 2

Mens de leter etter bær, har Hans og Grete kommet i nærheten av heksens hus. Grete binder blomsterkranser og synger, hans klarer å fylle sin korg med markjordbær, gjøken galer og barna hermer den, men legger ikke merke til at de har spist opp alle markjordbærene og at det har blitt mørkt. Når de så vil gå hjem, finner de plutselig ikke veien tilbake. Den vakre skogen som de egentlig kjenner så godt, er blitt farlig og skummel. Når de roper, er det bare ekkoet som svarer. Greta blir redd, men Jon Blund kommer og strør sand i øynene deres så de sovner, mens de fjorten englene som de har sunget om i aftenbønnen vokter over dem.

Akt 3

Morgentåken letter og duggmannen vekker barna som i yr glede forteller sine drømmer for hverandre. Men nå er de sultne igjen. Da får de øye på heksens pepperkakehus og begynner å ta for seg av alt det gode. Fra huset høres heksens stemme, men barna lar seg ikke skremme. De fortsetter å spise mens de synger og danser. Heksen kaster et rep rundt Hans som forsøker å komme løs og springe av gårde sammen med Grete. Men heksen bruker tryllestaven sin så barna ikke klarer å røre seg av flekken. Hun sperrer Hans inne i hundegården og gjør Grete til sin tjenestepike.

Heksen gleder seg over sin fangst, men vil først sjekke om Hans har lagt på seg. Han lurer henne og stikker ut en pinne i stedet for sin finger. Heksen sender Greta etter honning og mandler for at Hans skal legge på seg. Heksen har bedt Grete tenne i bakerovnen, men hun har klart å skaffe seg heksens trylleformel og tryller i stedt opp døren. Når heksen skal se til ovnen, klarer Hans å lure seg ut. Barna hjelper til å få heksen inn i bakerovnen. Flammer slår ut av ovnen og den styrter sammen. Samtidig dukker en mengde barn opp som heksen tidligere har forvandlet til pepperkaker. Nå er de befridd. Alle danser av glede og foreldrene forenes med sine barn. I mellomtiden er heksen forvandlet til en kjempemessig pepperkake som barna drar ut av ovnen. Kostebinderen erklærer at alle onde vesener blir straffet og at den gode Gud alltid redder folk i ytterste nød.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg