Hans Svane

Faktaboks

Hans Svane

Hans Hansen Svane

Hans Svaning

Født
27. mars 1606
Død
26. juli 1668
Av .

Artikkelstart

Hans Svane, dansk geistlig, professor i teologi fra 1646 og Sjællands biskop fra 1655.

Svane spilte en sentral rolle ved innføringen av eneveldet i Danmark-Norge i 1660. På stenderforsamlingen i København i 1660 var Svane talsmann for den geistlige standen, som sammen med borgerstanden la grunnlaget for at kong Frederik 3 kunne gi seg selv eneveldig makt. Etter at eneveldet ble innført fikk Svane plass i både Statskollegiet og i Høyesteretten. I 1662 kjøpte han godset Bruland i Sunnfjord, som senere er kalt Svanøen og Svanøy gård.

Svanes rolle under innføringen av eneveldet

Sommeren 1660 innkalte kong Frederik 3 stenderforsamlingen til å møtes i København for å diskutere rikets finanser etter de katastrofale krigene mot Sverige. Adelen i riksrådet ønsket å heve skatter og avgifter, men hevdet samtidig deres egne adelige rett til å være fritatt fra å betale skatt. Borgerskapet og presteskapet fant dette uakseptabelt, og gikk derfor sammen for å danne en pressgruppe rettet mot adelen. Pressgruppen var ledet av Hans Svane fra presteskapet og Hans Nansen fra borgerskapet. Den 30. september lyktes det å presse en motvillig adelstand til å oppgi skattefriheten.

At adelen ble presset til å betale skatt var likevel bare en liten seier. Pressgruppen fryktet at adelen ville vinne tilbake skattefriheten ved neste håndfestning. Danmark-Norge var på denne tiden et valgmonarki, og hver ny konge måtte signere en håndfestning som inneholdt hans plikter overfor befolkningen, særlig adelen og riksrådet, for å bli valgt til konge av disse. Svane inviterte pressgruppen og kongens kammerskriver til bispegården, der de forfattet et åpent brev til kong Frederik 3, der de tilbød ham og hans etterkommere arverett til den dansk-norske tronen. Dette innebar at kongen heretter ikke ville trenge å utstede håndfestning eller bli valgt, men automatisk ville bli konge ved forgjengerens død.

Svane hadde regelmessig kontakt med Hannibal Sehested, som sto for kommunikasjonen mellom kong Frederik 3 og pressgruppen. Natt til 11. oktober ble borgermilitsen i København kalt ut for å stenge igjen byportene. Adelen og resten av stenderforsamlingen var fanget inne i byen, og to dager senere ble de tvunget til å avskaffe valgmonarkiet og innføre arvemonarkiet. Kong Frederik 3 utnevnte deretter Svane til å lede et utvalg for å lage et utkast til ny statsforfatning. Imidlertid lot Svane kongen selv utarbeide den nye forfatningen, som ga seg selv eneveldig kongemakt.

For sin rolle ble Hans Svane belønnet med Svendsrup hovedgård og et gods utenfor Ringsted, i tillegg til flere viktige posisjoner i det nye regimet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg