Hans Skabo Erichsen

Artikkelstart

Hans Skabo Erichsen var en norsk-amerikansk etterretningsmann som ledet den norske seksjonen av OSS Westfield Mission i Stockholm under andre verdenskrig, 1943-1945.

Bakgrunn

Hans Skabo Erichsen var født i Norge 27. februar 1918. Sammen med sin mor Anna Skabo utvandret han til USA sammen i 1924. Mora var født i 1897 i Salt Lake City. Faren var svensk, men foreldrene var ikke gifte. Mor og sønn bosatte seg i Brooklyn i New York og senere i Philadelphia. I USA giftet mora seg med Jacob Erichsen som sønnen tok etternavnet til.

I åra 1935-1936 var Hans Erichsen tilbake i Norge for studier ved Universitetet i Oslo. Slekt her støttet ham økonomisk. Tilbake i Philadelphia studerte han videre ved Swarthmore College. Hans fag var historie, statsvitenskap, språk og særlig økonomi. Etter studiene ble han assistent i regionaløkonomi i det amerikanske landbruksdepartementet.

Innsats under andre verdenskrig

Fra våren 1942 tjenestegjorde Erichsen i War Shipping Administration og avanserte til analytiker i Shipping Intelligence Section. Våren 1943 ble han sent til Stockholm som sjef for den norske seksjonen av OSS Westfield Mission. Erichsen med dekknavnet «Vaudeville» viste seg svært dyktig. Den norske seksjonen fikk etter hvert 40 medarbeidere og agenter.

Sammen med kaptein Håkon Kyllingmark planla Erichsen Sepalsbasene på den norske grensen i Nord-Norge. Erichsen hjalp også til med organiseringen av Operasjon Rype, som major William Colby ledet i Nord-Trøndelag i april 1945.

For sin innsats ble Erichsen innstilt til Bronze Star Medal i 1945. I 1948 gifta han seg med Ruth Hendersen, og de fikk en sønn. På dette tidspunkt var han forretningsmann og «president» for Erichsen and Holm Trading Company. Hans Erichsen døde i 1983 og er begravet i Skabo-familiens slektsgrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tore Pryser, USAs hemmelige agenter. Den amerikanske etterretningstjenesten OSS i Norden under andre verdenskrig, Universitetsforlaget 2010

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg