Hans Schmidt-Isserstedt

Faktaboks

Hans Schmidt-Isserstedt
Født
5. mai 1900, Berlin, Tyskland
Død
28. mai 1973, Holm, Tyskland (dav. Vest-Tyskland)

Hans Schmidt-Isserstedt, tysk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, huskes særlig som dirigent ved kringkastingen i Hamburg.

Utdannelse og tidlig karriere

Kjøpmannssønnen Schmidt-Isserstedt fikk ta fiolin- og pianotimer fra ung alder i hjembyen Berlin. Han studerte musikkvitenskap i Berlin, Heidelberg og Münster, og doktorerte i 1923. Han var 1920–1923 også elev i komposisjon hos Franz Schreker ved Hochschule für Musik i Berlin.

Schmidt-Isserstedt begynte sin musikerkarriere som repetitør ved operaen i Wuppertal. Han var operadirigent i Rostock 1928–31 og Darmstadt 1931–1933.

I 1933 ble han førstedirigent ved Staatsoper Hamburg og innehadde denne stillingen gjennom nazitiden. Han gjestet det tyskokkuperte Oslo høsten 1940.

Hamburg

Schmidt-Isserstedt meldte seg ikke inn i det nasjonalsosialistiske partiet NSDAP, og da andre verdenskrig var over i 1945 ga de britiske okkupasjonsmyndighetene ham i oppdrag å reorganisere kringkastingsorkesteret i Hamburg. Dette resulterte i etableringen av Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks (i dag NDR Elbphilharmonie Orchester).

Her forble han sjefdirigent til han pensjonerte seg i 1971, og gjorde i sin tid mye for utvikle orkesteret. Blant annet satte han musikk av komponister fra det 20. århundre, som Béla Bartók, Paul Hindemith og Igor Stravinskij, på spilleplanen.

Han gjorde seg gjeldende som dirigent av Mozart og Beethoven, blant annet gjennom kritikerroste plateinnspillinger. Han gjestet Festspillene i Bergen i 1960 med Staatsoper Hamburg og Mozarts Don Giovanni i konsertant utgave.

Schmidt-Isserstedt var førstedirigent ved Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm 1955–1964. Han gjestet London Symfoniorkester og dirigerte forestillinger ved Covent Garden-operaen og ved operafestspillene i Glyndebourne.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg