Hans Egede. Maleri i Vågan kirke, kopi etter et maleri av J. Hørner, 1740.

Anon. Begrenset gjenbruk

Hans Poulsen Egede, norsk teolog og misjonær på Grønland; cand.theol. 1705. Han var res.kap. i Vågan i Lofoten 1707–18, men skrev allerede i 1710 til sin overordnede, biskopen i Trondheim, og til biskopen i Bergen, og foreslo å sette i gang misjonsarbeid på Grønland. Egede tilbød seg i flere senere henvendelser, også til Kongen, selv å reise til Grønland som misjonær, men forgjeves. I 1717 søkte han avskjed fra sitt embete, og reiste året etter til Bergen for å samle midler til misjonen.

Etter mye motgang landet han på vestkysten av Grønland med tre skip og 40 personer (inkl. familien) 3. juli 1721. Egede var den første misjonær blant inuittene på Grønland, der han virket i 15 år og grunnla kolonien Godthaab. Hans virksomhet fikk grunnleggende betydning for Grønlands kolonisasjon. Som misjonær var han banebrytende og fikk tilnavnet Grønlands apostel. Han gav også viktige bidrag til forståelse av Grønlands geografi og inuittenes kultur og språk. Han ledet 1736–46 det nyopprettede grønlandske seminarium i København, og ble titulærbiskop over Grønland 1740.

Egede skrev bl.a. Omstændelig og udførlig Relation angaaende den Grønlandske Missions Begyndelse og Fortsættelse (1738), Relationer fra Grønland 1721–36, og Det gamle Grønlands ny Perlustration (1741).

En opera om Egede hadde urpremiere 1995 under Festspillene i Nord-Norge, musikk ved Kjell Habbestad og libretto ved Paal-Helge Haugen. En statue av Egede, utført av Nic. Schiøll, ble avduket utenfor Trefoldighetskirken i Oslo 1965. Dessuten skrev David Stefansson et skuespill om Egede, Landid gleymda, som ble oppført på Islands nasjonalteater i 1953. Det er også skrevet romaner om ham: Eve Garnetts To Greenland's Icy Mountains (1968) og Kåre Holts Sønn av jord og himmel (1978).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. juni 2013 skrev Siv Rasmussen

Hei!

Hvorfor bruker man ordet eskimo i denne artikkelen? Dette er jo forlengst blitt erstattet av inuitt.

21. juni 2013 svarte Rolv Olsen

Takk for kommentar. Artikkelen er blitt oppdatert tilsvarende.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.