Hans Kauri

Faktaboks

Hans Kauri
Født
1906
Død
1999

Artikkelstart

Hans Kauri ble født i Estland og studerte ved Universitetet i Tartu. Under annen verdenskrig flyktet han til Sverige. Der ble han dosent ved Zoologiska Institusjonen i Lund, hvor han tok doktorgrad i 1949 på en avhandling om amfibier.

I 1963 ble Kauri utnevnt til professor i zoologi ved Zoologisk museum, Universitet i Bergen. Hans fagområde omfattet systematikk, faunistikk, økologi og dyregeografi. Han bygget opp et livskraftig miljø innen d isse disipliner. Selv gjorde han studier innen entomologi, på blant annet klegg, vevkjerringer og edderkopper. I hans tid økte tilgangen på studenter, og museet ble av blant de største institutter innen biologi i Bergen.

Fra 1969 var Kauri sterkt engasjert i Hardangerviddaprosjektet, som var en del av International Biological Programme (IPB). Forskere fra Universitetet i Bergen hadde hovedkvarter på Stigstuv, mens en gruppe fra Universitet i Oslo holdt til på Finse. Undersøkelsene på Stigstuv resulterte i et stort antall publikasjoner og bidro sterkt til kunnskapen om faunaen av virvelløse dyr i høyfjellet, bl.a. vevkjerringer, trips, edderkopper, midd og enchytraeider.

Han ble senere involvert i opprettelsen av Laboratorium for ferskvannsfiske ved Universitetet i Bergen. Kauri var kjent som en meget bestemt herre, som hevdet sine meninger med stor styrke. Han gikk av for aldersgrensen i 1976, men fortsatte på Zoologisk museum i mange år, og skrev i 1985 artikler om vevkjerringer og edderkopper fra Sentral-Afrika.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg