Hans Kauri ble født i Estland og studerte ved Universitetet i Tartu. Under annen verdenskrig flyktet han til Sverige. Der ble han dosent ved Zoologiska Institusjonen i Lund, hvor han tok doktorgrad i 1949 på en avhandling om amfibier.

I 1963 ble Kauri utnevnt til professor i zoologi ved Zoologisk museum, Universitet i Bergen. Hans fagområde omfattet systematikk, faunistikk, økologi og dyregeografi. Han bygget opp et livskraftig miljø innen d isse disipliner. Selv gjorde han studier innen entomologi, på blant annet klegg, vevkjerringer og edderkopper. I hans tid økte tilgangen på studenter, og museet ble av blant de største institutter innen biologi i Bergen.

Fra 1969 var Kauri sterkt engasjert i Hardangerviddaprosjektet, som var en del av International Biological Programme (IPB). Forskere fra Universitetet i Bergen hadde hovedkvarter på Stigstuv, mens en gruppe fra Universitet i Oslo holdt til på Finse. Undersøkelsene på Stigstuv resulterte i et stort antall publikasjoner og bidro sterkt til kunnskapen om faunaen av virvelløse dyr i høyfjellet, bl.a. vevkjerringer, trips, edderkopper, midd og enchytraeider.

Han ble senere involvert i opprettelsen av Laboratorium for ferskvannsfiske ved Universitetet i Bergen. Kauri var kjent som en meget bestemt herre, som hevdet sine meninger med stor styrke. Han gikk av for aldersgrensen i 1976, men fortsatte på Zoologisk museum i mange år, og skrev i 1985 artikler om vevkjerringer og edderkopper fra Sentral-Afrika.

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.