Hans Joachim Schädlich

Faktaboks

Hans Joachim Schädlich
Uttale
ʃˈɛtlikj
Født
8. oktober 1935, Reichenbach im Vogtland
Hans Joachim Schädlich (2010)

Hans Joachim Schädlich er en tysk forfatter. Selv om Schädlichs verk ikke har fått noen stor utbredelse blant leserne, regnes forfatterskapet som betydningsfullt, blant annet på grunn av hans behandling av tysk historie og hans fortelletekniske eksperimenter.

Biografi og politisk engasjement

Schädlich er oppvokst i DDR. Han studerte germanistikk og lingvistikk ved Humboldtuniversitetet i Berlin og ved Universitetet i Leipzig. Han disputerte i Leipzig i 1960, og var vitenskapelig ansatt ved Vitenskapsakademiet i Øst-Berlin fram til 1976. Da han undertegnet oppropet mot utvisningen av Wolf Biermann i 1976, mistet han stillingen.

Schädlichs litterære arbeider ble omfattet av sensuren i DDR. Hans første tekst ble gitt ut i Vest-Tyskland i 1977; samme året forlot han DDR. Datteren Susanne Schädlich (født 1965) forteller i den selvbiografiske beretningen Immer wieder Dezember. Der Westen, die Stasi, der Onkel und ich (2009) deler av familiehistorien.

Forfatterskap

Schädlich debuterte i 1977 med Versuchte Nähe, en samling med 25 kortere prosatekster, som Günter Grass bidro til å få utgitt i Vest-Tyskland. Han fikk umiddelbar svært rosende omtaler og ble, på bakgrunn av sin tematikk og sin språkføring, oppfattet som arvtageren til Uwe Johnson. Schädlich står for en usedvanlig formbevisst og reflekterende skrivekunst. Ved hjelp av språket avslører han maktens ødeleggende virkning og banalitet.

Hans første roman Tallhover (1986) skildrer de 136 leveårene til en fiktiv representant for det hemmelige politi i en periode som strekker seg fra fyrst Metternich til Walter Ulbricht. I romanen Schott (1992) eksperimenterer han med fortellerfiksjonen. I fortellingene Mal hören, was noch kommt/Jetzt, wo alles zu spät ist (1995) bruker han en radikal prosaform som skal avsløre tapet av menneskelig kommunikasjon. Senere verk er Anders (2003), Kokoschkins Reise (2010), novellen Sire, ich eile (2012) og Narrenleben (2015).

Utmerkelser

Hans Joachim Schädlich har fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

  • Rauriser Literaturpreis (1977)
  • Heinrich-Böll-prisen (1992)
  • Kleist-prisen (1996)
  • Lessing-prisen stiftet av delstaten Sachsen (2003)
  • Hoffmann-von-Fallersleben-prisen (2004)
  • Joseph-Breitbach-prisen (2011)
  • Berlins litteraturpris (2014)
  • Erich-Loest-prisen (2019)

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg