Faktaboks

Hans Erich Nossack
Uttale
nˈossack
Født
30. januar 1901, Hamburg
Død
2. november 1977, Hamburg
Hans Erich Nossack (1969)
Hans Erich Nossack (1969)

Hans Erich Nossack var en tysk forfatter. Nossack skrev i første rekke romaner, den mest kjente er Spätestens im November (1955).

Biografi

Hans Erich Nossack vokste opp i Hamburg. Fra 1919 studerte han i jus og filosofi i Jena, men avbrøt studiene og arbeidet en stund som fabrikkarbeider, senere i en bank. I 1930 ble han medlem av det tyske kommunistpartiet (KPD). Da nasjonalsosialistene kom til makten i Tyskland i 1933, fikk Nossack publikasjonsforbud; han livnærte seg gjennom å jobbe i farens firma i Hamburg. En skjellsettende opplevelse var bombingen av Hamburg under andre verdenskrig i 1943, hvor han ikke bare ble vitne til ødeleggelsene, men også mistet alle sine manuskript. Fra 1956 var han forfatter på heltid.

Forfatterskap

Hans Erich Nossacks forfatterskap er kjennetegnet av en saklig beretning med surrealistiske perspektiver, uttrykt i en kjølig, tilbakeholdende stil. Innholdsmessig er verket preget av forfatterens erfaringer under nasjonalsosialismen og andre verdenskrig og gir seg utslag i refleksjoner over eksistensielle spørsmål. Han var inspirert blant annet av Albert Camus’ og Jean-Paul Sartres filosofiske arbeider. Nossack skrev i første rekke fortellinger og romaner; tidlig i forfatterskapet også lyrikk og dramaer.

I Nekyia, med undertittelen «Bericht eines Überlebenden» (1947) gir Nossack «beretningen fra en overlevende», som i ruinene av en død by leter etter fundamentet for sitt liv. Fortellingene i samlingen Interview mit dem Tode (1948) er preget av forfatterens inntrykk etter bombingen av Hamburg i 1943. Her skildres møtet med dødens forskjellige former og enkeltmenneskets problematikk etter katastrofen. I denne samlingen står blant annet teksten Der Untergang, som ble hans gjennombrudd som forfatter.

Romanene Spätestens im November (1955), Nossacks mest populære roman, Spirale (1956) og Der jüngere Bruder (1958) samt fortellingene i Begegnung im Vorraum (1963) har som hovedmotiv det moderne menneskets splittethet, ensomhet og det umulige målet om å oppleve eksistensiell trygghet og sikkerhet. I 1968 kom romanen Der Fall d'Arthez (norsk oversettelse under tittelen Tilfellet d'Arthez i 1969).

Fra 1989 til 2007 var en pris stiftet i hans navn: Hans Erich-Nossack-prisen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg