Hans Andersen Barlien

Faktaboks

Hans Andersen Barlien
Født
29. februar 1772, Overhalla, Nord-Trøndelag
Død
31. oktober 1842, Sugar Creek, Iowa, USA

Hans Andersen Barlien var en norsk gårdbruker og politiker. I årene 1812-1837 var han gårdbruker på Årgård i Namdalseid. Ved siden av gårdsbruket drev han en mangesidig virksomhet, blant annet hattefabrikk, paraplyfabrikk, boktrykkeri og glassverk.

Stortinget 1815–1816 var Barlien den eneste bonderepresentanten fra Nordre Trondhjems amt. Her viste han seg som en sterk motstander av embetsmennene, og som en ivrig talsmann mot handels- og sagbruksprivilegier. Han ville dessuten ha gjennomført alminnelig verneplikt.

Barlien var den første som prøvde å gjøre seg til politisk fører for bøndene. Han ble i sin samtid ansett for å være en farlig radikaler. Gjennom stadige saksanlegg klarte hans motstandere å hindre hans gjenvalg til Stortinget.

I 1830 ble han tiltalt for gudsbespottelse og forsøk på å vekke misnøye mot grunnlov, regjering og embetsmenn. Ved underrettsdom i 1831 ble han dømt til ett års tukthus, men han ble frikjent i stiftsoverretten og i Høyesterett. Han emigrerte i 1837 til USA, og døde der som farmer i Iowa.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aavatsmark, O.S.: Hans Barlien : en norsk bondefører, 1954

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg