Hans-Peter Feldmann

Faktaboks

Hans-Peter Feldmann
Født
17. januar 1941, Düsseldorf, Tyskland

Artikkelstart

Hans-Peter Feldmann er en tysk kunstner, og blant Tysklands mest anerkjente konseptkunstnere. Feldmann er kjent for en allsidig og underfundig produksjon som omfatter fotografi og approprierte bilder fra aviser, tidsskrifter og private fotoalbum; readymade-objekter, og såkalte artist books (selvproduserte, gjerne håndlagede bøker som kunstverk).

Feldmanns arbeid tar utgangspunkt i hverdagslige og ofte banale bilder og gjenstander, og presenterer disse som systematiserte og arkiverte serier av fotografier eller objekter. Det kan være en serie fotografier av en kvinnes klær, avbildet ett og ett plagg (Alle Kleider einer Frau, 1974) eller Views Out of Hotel Room Windows; en rekke i utgangspunktet intetsigende fotografier av utsikter fra ulike hotellrom. I enkelte tilfeller får Feldmanns kunst også en mer episk karakter, som verket 100 Jahre / 100 Years fra 2001: 101 portrettfotografier av like mange venner og bekjente av kunstneren, i stigende alder fra nyfødt til hundre år, som fremstår som en frise over livssyklusen.

Feldmanns kunst setter estetiske og visuelle hierarkier i spill gjennom å tillegge alle bilder samme verdi, uavhengig av sin opprinnelige kontekst. Den essayistiske tilnærmingen, og annekteringen av de ordinære bildene og tingene som omgir oss, åpner for å se uventede sammenhenger i vår felles visuelle kultur.

Utstillinger og utmerkelser

Hans-Peter Feldmanns arbeider har blitt stilt ut på flere større utstillinger, blant annet på Veneziabiennalen (2003 og 2009) og documenta (1972 og 1977), foruten en rekke museer og gallerier i Tyskland og internasjonalt. I 2012 ble 100 Jahre / 100 Years vist på Kunstnernes Hus i Oslo.

I 2010 ble Feldmann tildelt den internasjonale kunstprisen Hugo Boss Prize.

Les mer i Store norske leksikon

Lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg