Hannover, by i Tyskland, hovedstad i Niedersachsen, ved elven Leine og Mittelland-kanalen; 516 300 innb. (2007). Et av Tysklands viktigste jernbaneknutepunkter og en stor industriby. Betydelig jern- og metallindustri (bl.a. Volkswagenverksteder), maskin- og transportmiddelindustri, elektrisk industri, kjemisk industri, gummi- og asbestproduksjon (Continental AG), næringsmiddelindustri (Stollwerck, Sprengel, Bahlsen) og tekstilindustri og kontorutstyr (Pelikan). Internasjonal lufthavn (Langenhagen) nord for byen med 4,3 mill. passasjerer (2003). Tunnelbane (U-bahn). Die Deutsche Industriemesse har siden 1947 hvert år vært holdt i Hannover (CeBIT-Messen). Byen har universitet (grunnlagt 1831), flere høyskoler og akademi for musikk og teater. Som hovedstad i Niedersachsen har byen mange administrative og kulturelle institusjoner, bl.a. Landestheater med operascene, delstatsmuseum, arkeologisk museum m.m. Arrangør av EXPO 2000.

Den gamle bykjernen, Altstadt, har flere severdige bygninger fra middelalderen og hertugtiden, men ble nesten totalt ødelagt under den annen verdenskrig, og er gjenoppbygd i moderne storbystil. Det gamle rådhuset (1435–80) og Marktkirche (1300-tallet) er gjenreist i opprinnelig stand. Byen har fra gammelt av vært kjent for sine mange parker og hageanlegg, bl.a. Grosser Garten, barokkhage med vannkunster, orangeri og hageteater, Berggarten med botanisk hage; maschsee med vannsport- og bademuligheter og skogen Eilenride med zoologisk hage. I den sørøstre utkant av byen ligger det store messeområdet.

Hannover ble grunnlagt omkring 900, fikk byrett 1241 og ble medlem av Hansaen 1368. I 1636 ble byen hertugelig residensstad og var 1814–66 hovedstaden i kongeriket Hannover.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.