Hanna-Marie Weydahl, norsk pianist som var en avholdt lærer og har gjort en stor innsats for norsk samtidsmusikk.

Hun var elev av blant andre Elisabet Onarheim Ringdal og Reimar Riefling. Weydahl har eksamen fra École Normale de Musique i Paris. Hun debuterte i Oslo i 1940, 18 år gammel. Hun studerte senere ett år ved konservatoriet i Brussel med Marcel Maas og ved Cortots musikkskole i Paris. I 1966 fikk hun Harriet Cohens internasjonale pris for tolkning av samtidsmusikk.

Hanna-Marie Weydahl var amanuensis ved Musikkonservatoriet i Oslo fra 1970 og førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole fra 1973 til 1991.

Hun har gitt mange konserter både i Norge og i utlandet og har gjort en stor innsats for å skape forståelse for norsk samtidsmusikk. Hun fattet spesiell interesse for Fartein Valens musikk og har gjort en uvurdelig innsats for å fremme forståelsen for hans musikk. Hun var i mange år leder for Fartein Valen Selskapet. I 2006 ble hun tildelt Valen-prisen sammen med Einar Henning Smebye. På hennes repertoar fantes, foruten Fartein Valen, blant andre Harald Sæverud, Klaus Egge, Eivind Groven og Geirr Tveitt. Hun spilte inn en CD med krevende klavermusikk av Aleksandr Skrjabin i 1999 i en alder av 77 år.

Gjennom sitt dype engasjement for norsk musikk har hun holdt mange foredrag og forelesninger for både amatører, studenter og kolleger - og deltatt i flere radio- og TV-programmer.

I 1986 ble Weydahl tildelt Kongens fortjenstemedalje i gull.

Hanna Marie Weydahl ble i 1999 tildelt Nordstrand vels miljøpris for godt vedlikehold av hjemstedet sitt, eiendommen Aasgaard i Bjerkelia 17.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.