Hani al-Mulki

Faktaboks

Hani al-Mulki

Hani Mulki

Født
15. oktober 1951, Amman

Artikkelstart

Hani al-Mulki er en jordansk diplomat og politiker som har innehatt en rekke sentrale posisjoner, inklusive som statsminister i Jordan fra 2016. 4. juni 2018 gikk han av etter massive demonstrasjoner mot hans økonomiske reformer.

Bakgrunn

Al-Mulki er utdannet ingeniør fra Kairo-universitetet (1974) i Egypt og det amerikanske Rensselaer Polytechnic Institute, med doktorgrad (1979). Han kommer fra en politisk familie som står kongefamilien nær, og har bekledd flere av de samme stillinger som sin far, Fawzi al-Mulki, inklusive utenriksminister- og statsministerpostene. Før han ble politiker, tjenestegjorde Hani al-Mulki som diplomat. Han tjenestegjorde som Jordans ambassadør til Egypt, og ledet den jordanske delegasjonen som framforhandlet fredsavtalen med Israel, inngått i 1994.

Politisk karriere

Al-Mulki ble utnevnt til utenriksminister i 2004, og var landets faste representant i Arabiske liga i perioden 2008–2011. Før dette bekledde han flere ministerstillinger, blant annet for energi, industri, forsyninger, samt vann og irrigasjon. Før han i mai 2016 ble utnevnt til statsminister, ledet al-Mulki den økonomiske sonen i Aqaba. Han hadde tidligere også vært rådgiver for kong Abdullah 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg