Hani al-Mulki er en jordansk diplomat og politiker som har innehatt en rekke sentrale posisjoner, inklusive som statsminister i Jordan fra 2016. 4. juni 2018 gikk han av etter massive demonstrasjoner mot hans økonomiske reformer.

al-Mulki er utdannet ingeniør fra Kairo-universitetet (1974) i Egypt og det amerikanske Rensselaer Polytechnic Institute, med doktorgrad (1979). Han kommer fra en politisk familie som står kongefamilien nær, og har bekledd flere av de samme stillinger som sin far, Fawzi al-Mulki, inklusive utenriksminister- og statsministerpostene. Før han ble politiker, tjenestegjorde Hani al-Mulki som diplomat. Han tjenestegjorde som Jordans ambassadør til Egypt, og ledet den jordanske delegasjonen som framforhandlet fredsavtalen med Israel, inngått i 1994.

al-Mulki ble utnevnt til utenriksminister i 2004, og var landets faste representant i Arabiske liga 2008–2011. Før dette bekledde han flere ministerstillinger, blant annet energi, industri, forsyninger, samt vann og irrigasjon. Før han i mai 2016 ble utnevnt til statsminister, ledet al-Mulki den økonomiske sonen i Aqaba, og før det igjen var han rådgiver for kong Abdullah 2.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.