Hanan Mikhail Ashrawi er en palestinsk diplomat, akademiker og politiker. Hun kommer fra en kristen palestinsk familie, og ble født i Nablus i 1946. I 1967 fullførte hun sin MA i engelsk litteratur ved det amerikanske universitetet i Beirut. Hun tok deretter doktorgrad i litteraturhistorie ved University of Virginia i USA. 

Siden hun hadde vært ute av landet da Israel okkuperte Vestbredden i 1967 var Ashrwai registrert som "fraværende". I 1973 fikk hun returnere til Vestbredden gjennom et familiegjenforeningsprogram. Hun fikk jobb ved Birzeit universitetet hvor hun grunnla Instituttet for studier av engelsk. Hun ledet dette instituttet i periodene 1973-1978 og 1981-1984. Samtidig engasjerte hun seg politisk ved å delta i den palestinske nasjonalistbevegelsen. Hun var blant annet med på å stifte en aktivistgruppe ved universitetet som jobbet for juridisk hjelp og menneskerettigheter.

I 1988, under den første intifadaen, ble hun medlem av Intifada Political Committee og jobbet som diplomat og politisk talskvinne. Hun ble internasjonalt kjent da hun var talsperson for og fremtredende medlem av den palestinske delegasjonen til fredsforhandlingene i Madrid, 1991–93.

Fra 1996 var hun medlem av den palestinske nasjonalforsamlingen. Hun var utdanningsminister for de palestinske selvstyremyndighetene i perioden 1996–98. I 1998 trakk hun seg fra stillingen i protest mot korrupsjon og Yasir Arafats håndtering av forhandlingene med Israel.

I 2001 ble hun utnevnt som pressetalskvinne for den arabiske liga.

I 2008 ble hun tildelt Sydneys fredspris.

I august 2009 ble hun valgt inn i PLOs høyeste organ.

Ashrawi utga i 1996 boken This side of peace: A personal account.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.