Hampton Court Palace

Artikkelstart

Hampton Court Palace er et slott i Storbritannia, som er eid av dronning Elisabeth 2. Slottet ligger nær London, ved elven Themsen.

Faktaboks

Uttale
hˈæm(p)tən kå:t pˈælis

Arbeidet med å bygge slottet i Tudor-stil ble påbegynt av kardinal Wolsey i 1514 og skjenket til Henrik 8 i 1526. Kongen benyttet slottet som sommerresidens, og i kapellet er hjertet til hans tredje hustru, Jane Seymour, begravet. Av det opprinnelige anlegget er bare norddelen bevart, men kjøkkenet er fremdeles som i Tudortiden (1485–1603). Det er verdens største bevarte kjøkken fra denne tiden, og når Henrik 8 og hans hoff tilbragte tid på slottet, var opptil 200 kokker og kjøkkenhjelpere aktivisert med å lage mat til de rundt 800 gjestene.

Den nåværende østlige delen ble oppført i årene 1689–1718 av Sir Christopher Wren i klassisistisk stil. Slottet har nærmere 1000 værelser, en stor samling verdifulle malerier og et monumentalt hageanlegg i barokk stil. Som en del av parkanlegget som omgir slottet er det også bevart små, intime renessansehager fra kardinal Wolseys tid.

Kong George 2 var den siste britiske monarken som bodde i slottet. I dag er hoveddelen av slottsbygningene museum, men The Royal School of Needlework har hatt lokaler der siden 1987, og organisasjonen Historical Royal Palaces har sitt hovedkontor der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg