Hampshire, grevskap (county) i Storbritannia, Sør-England, ved kanalkysten innenfor Isle of Wight; 3679 km2 med 1 240 000 innb. (2002). Hovedstad: Winchester; største byer: Portsmouth og Southampton.

Kysten er innskåret bl.a. av stredet The Solent, som skiller Isle of Wight fra fastlandet. Landskapet preges av lave bakkedrag; kalkryggene South Downs løper gjennom den midtre delen av Hampshire.

Jordbruk er fortsatt en betydelig næring, med vekt på melkeproduksjon og dyrking av mais og hvete. Hagebruket har også stor betydning, spesielt i området mellom Portsmouth og Southampton. Hampshire har store skogområder, f.eks. New Forest, det tidligere kongelige jaktområde. Industrien omfatter bl.a. skipsbyggerier, garverier, bryggerier, oljeraffinering og kjemisk industri. Southampton er viktig kanalhavn med betydelig passasjertrafikk, mens Portsmouth og Gosport til sammen danner en av de viktigste baser for den britiske marine. Badesteder som Hayling Island og Southsea har betydelig turisttrafikk. Den nordøstre delen av Hampshire ligger i den sørvestlige utkant av London-regionen og er sterkt preget av hovedstadens nærhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.