Hamlin Garland var en amerikansk forfatter. Han var en sentral overgangsskikkelse mellom William Dean Howells' forsiktige realisme og den mer djerve naturalismen til Frank Norris, Stephen Crane og deres etterfølgere.

Garland var født og oppvokst i farmermiljø i Midtvesten, og da han vendte tilbake dit i 1887 etter å ha tilbrakt noen år i litterære kretser i Boston, fikk han øynene opp for den fattigdom og sosiale urettferdighet som preget livet på prærien, og de litterære muligheter dette stoffet bød på. Resultatet ble Main-Travelled Roads (1891) og andre novellesamlinger.

Hans progressive politiske og sosiale syn kom til uttrykk i romaner som Jason Edwards, A Spoil of Office og A Member of the Third House (alle 1892). A Little Norsk (1892) skildrer det harde livet på en farm i Dakota, mens Rose of Dutcher's Coolly (1895) handler om en pike som kjemper for å bryte ut og bli kunstner i Chicago. Essaysamlingen Crumbling Idols (1894) viser brytningene i tidens kulturdebatt.

Garlands realistiske bøker ble aldri populære, og fra århundreskiftet begynte han å skrive populære, ofte romantiske bøker om den nordamerikanske urbefolkningen og nybyggere i vesten, for eksempel The Captain of the Grey Horse Troop (1902).

Av hans selvbiografiske bøker kan nevnes A Son of the Middle Border (1926) og Roadside Meetings (1930). Hans siste bøker handler om spiritisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.