Kongen av Bahrain Hamad ibn Isa al-Khalifa i 2007. Foto: Julian Carroll, United States Navy. Tilgjengelig som offentlig eiendom (public domain).

. fri

Hamad bin Isa al-Khalifa, konge av Bahrain fra 2002, før det emir fra 1999, da han som kronprins (fra 1964) etterfulgte sin far, Isa bin Salman al-Khalifa.

Kong Hamad fikk sin grunnutdanning i Bahrain, som da var et britisk protektorat, før han studerte i England; ved Applegarth College i Surrey og Leys School i Cambridge. Deretter tok han militær utdanning, først ved krigsskolen Mons i Aldershot, så ved militærakademiet Sandhurst. Da han i 1968 vendte tilbake til Bahrain deltok han i oppbyggingen av landets forsvar, Bahrain Defence Force (BDF), som forsvarssjef og øverstkommanderende for BDF i 1969. Etter selvstendigheten var han Bahrains første forsvarsminister, 1971–88. I 1972–73 fikk han høyere militær utdanning ved stabsskolen US Army Command and Staff College, Fort Leavenworth i Kansas. Han utdannet seg også som helikopterpilot, og var en pådriver for etableringen av Bahrains luftforsvar.

Hamad ble i 1964 utpekt til kronprins av sin far, Isa bin Salman al-Khalifa. Også før selvstendigheten, bekledde Hamad flere offentlige posisjoner, deriblant som direktør for forsvarsdirektoratet og nestformann i det administrative rådet i 1970.

Etter farens død i mars 1999, ble sjeik Hamad innsats som ny emir, en tittel han beholdt til 2002. Da utropte han seg, i tråd med den nye grunnloven, til konge.

Som statssjef iverksatte Hamad tidlig en serie politiske reformer. Den nye grunnloven slo fast at Bahrain er et konstitusjonelt monarki, men kongen har beholdt den reelle makten. Det er gjennomført flere valg, med allmenn stemmerett for bahrainske borgere, til den folkevalgte delen av nasjonalforsamlingen, mens kongen utnevner representanter til den andre delen. Kongen utnevner også statsminister og andre regjeringsmedlemmer, og dommere.

Den politiske liberaliseringen som ble gjennomført det første tiåret av kong Hamads regjeringstid er i realiteten langt på vei reversert etter opprøret i Bahrain i 2011–12, under Den arabiske våren. Selv om kongen nedsatte en uavhengig kommisjon (Bahrain Independent Commission of Inquiry) som gransket hendelsen da opprøret ble slått ned, har landet deretter innskrenket en rekke liberale rettigheter, og er anklaget for brudd på menneskerettighetene.

Opprøret i 2011 utfordret kongefamiliens dominerende stilling, men ikke monarkiet som sådan.

Etter å ha overtatt tronen i 1999, utpekte kong Hamad sin eldste sønn, Prince Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, til Bahrains kronprins. Kongen har fire koner og tolv barn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.