Halvor P. Durban-Hansen

Faktaboks

Halvor P. Durban-Hansen

Halvor Peter Durban-Hansen

Født
3. oktober 1908, Oslo
Død
8. september 1982, Oslo

Halvor P. Durban-Hansen 1951. Fotografisk bilde fra hans bok om A.W. Brøggers boktrykkeri,Trykkeriet i vitenskapens tjeneste (1951).

Halvor P. Durban-Hansen
Av /A.W. Brøggers Boktrykkeri.

Artikkelstart

Halvor P. Durban-Hansen var en norsk boktrykker, forfatter og lærer, samt disponent (daglig leder) for det grafiske firmaet A. W. Brøggers Boktrykkeri. Han arbeidet svært aktivt for å heve det estetiske nivået i norsk bokkunst, både ved å undervise, holde kurs og foredrag og å skrive bøker og artikler om typografi og boktrykkerfaget.

Bakgrunn og karriere

Halvor Durban-Hansen gikk fra 1928 i typograflære i A. W. Brøggers Boktrykkeri AS. Siden gikk han på reklameskolen på Oslo Børs fra 1932–1933. Han avla svenneprøve i 1936, tok håndverksbrev i 1938 og mesterbrev i Stockholm i 1939. Etter utdannelsen arbeidet han hele sitt yrkesaktive liv i den grafiske familiebedriften, som ble grunnlagt av hans oldefar, Anton Wilhelm Brøgger i 1851. Her jobbet han seg oppover, fra å starte som setter til å bli disponent fra 1949.

Han ga blant annet ut bøkene Frimerker som trykksaker betraktet (1943) og Trykkeriet i vitenskapens tjeneste (1951). Han var redaktør av Norsk Filatelistisk Tidsskrift fra 1945–1949 og en rekke artikler for å fremme bokkunstfaget, blant annet i Norsk Grafisk Tidsskrift. Videre underviste han i perioder ved blant annet Statens Bibliotekskole og Grafisk Arbeidslederskole.

Durban-Hansen var formann i Oslo Boktrykkerforening fra 1948–1950 og var med i Den norske arbeidskomité for Nordisk Bokkunst.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Durban-Hansen, Halvor. (1951). Trykkeriet i vitenskapens tjeneste. Oslo: A.W. Brøggers Boktrykkeri. Fulltekst hos NB digital

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg