Halvor Fanden

Faktaboks

Halvor Fanden
Halvor Tordsen Fahne
Død
1657
FREDRIKSBORG SLOTT: Halvor Fanden portrett registrert i den kongelige eie fra 1777 med tilhørende seddel som beskriver kunstneren i samtale med mottaker av gaven, statsråd Klevenfeldt.

Artikkelstart

Halvor Fanden var en norsk treskjærer. Han var opphav til en del av de vakre, skårne kannene og andre gjenstander med figurscener, skåret av valbjørk, som fantes i Det kongelige kunstkammer i København.

Kunstner Halvor Fanden var sønn av Tord Skjeggerud. Halvor Fanden kom fra Lier-området, der han stiftet familie med kona Jøran Halvorsdatter på Nedre Egge fra rundt 1621-22, før de flyttet til Ramstad i Follo rundt 1629. Sønnene skar også drikkekanner, og spesielt Samuel Halvorsen Fanden gjorde seg bemerket i kunsten før han døde i Christiania.

Kunstnerslekten er koplet til folkemusikk (skalemeier), jernovner og annet snekkerarbeide. Halvor Fanden var stamfar for slekten og gjorde seg blant annet bemerket i en odelstvistsak i 1646 da han skrev en blomstrende forsvarsskrift bevart i Stattholder Sehesteds samling.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gjærder, Per (1982). Norske drikkekar av tre, Universitetsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg