FREDRIKSBORG SLOTT: Halvor Fanden portrett registrert i den kongelige eie fra 1777 med tilhørende seddel som beskriver kunstneren i samtale med mottaker av gaven, statsråd Klevenfeldt. 

Halvor Fanden portrett gitt til statsråd Klevenfeldt på 1700-tallet, og med en seddel som beskriver kunstneren av Bildet er i Nasjonalmuseet i Danmark, spesifikt på Fredriksborg slott. Falt i det fri (Public domain)

Halvor Fanden var en norsk treskjærer. Han var opphav til en del av de vakre, skårne kannene og andre gjenstander med figurscener, skåret av valbjørk, som fantes i Det kongelige kunstkammer i København

Kunstner Halvor Fanden var sønn av Tord Skjeggerud. Halvor Fanden kom fra Lier-området, der han stiftet familie med kona Jøran Halvorsdatter på Nedre Egge fra rundt 1621-22, før de flyttet til Ramstad i Follo rundt 1629. Sønnene skar også drikkekanner, og spesielt Samuel Halvorsen Fane gjorde seg bemerket i kunsten før han døde i Christiania.

Kunstnerslekten er koplet til folkemusikk (skalemeier), jernovner og annet snekkerarbeide. Halvor Fanden var stamfar for slekten og gjorde seg blant annet bemerket i en odelstvistsak i 1646 da han skrev en blomstrende forsvarskrift bevart i Stattholder Sehesteds samling. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.