Ferdselsforbudområdet Halvmåneøya

Det lille området ved Bjørneborg som er unntatt ferdselsforbudet ses midt på nordsiden av øya

Hovedhuset på Bjørneborg i 1980
Bjørneborg i 2006
Bjørneborg i 2006. Edgeøya i bakgrunnen.
Bjørneborg i 2006

Halvmåneøya er en 12 km2 stor øy øst for sørspissen av Edgeøya, som er en del av Svalbard. Stedet er tidligere kjent som overvintringssted for fangstfolk som utnyttet isbjørntrekket forbi øya. «Isbjørnkongen» Henry Rudi (1889–1970) er den mest kjente fangstmannen som brukte Halvmåneøya og stasjonen Bjørneborg som base for isbjørnfangst.

Natur

Halvmåneøya ligger i Søraust-Svalbard naturreservat som ble vernet i 1973. Berggrunnen består av doleritt, en vulkansk bergart som gir karrige vekstvilkår for vegetasjonen. Området har imidlertid alltid vært kjent som isbjørn-territorium, og om sommeren utnytter bjørnene ofte sjøfuglkolonier som matkilde.

Historie

Hvalfangere som holdt til om sommeren på Edgeøya og øyene utenfor sørvestsiden på 1600- og 1700-tallet besøkte også Halvmåneøya, hvor det nå kan sees et gravfelt fra denne tiden. Øya er imidlertid best kjent i forbindelse med den norske overvintringsfangsten på tidlig 1900-tallet. Fangststasjonen Bjørneborg ble etablert midt på vestsiden av øya (vis-à-vis Edgeøya) i 1898, men huset som står i dag er fra 1904. Den ble senere påbygd i 1935 og 1963. Det ble restaurert i 1995 med tilbakeføring til slik det var antatt å være i 1935. Et naust hører også til stasjonen, og selvskuddskasser for isbjørnfangst finnes ute i terrenget, til dels med isbjørnskjeletter like ved. Bjørneborg er et høyt prioritert kulturminne på Svalbard og har vært mye besøkt av turister.

Da det i 2009 ble innført ilandstignings- og ferdselsforbud på Halvmåneøya for å skåne øyas øvrige kulturminner, ble et mindre område rundt Bjørneborg unntatt. Det er imidlertid forbudt å skade, flytte eller fjerne løse kulturminner ved stasjonen. Bjørneborg ble sist brukt i sesongen 1969–1970 og den regnes som svært viktig som illustrasjon på hvordan en etablert overvintringsstasjon var organisert helt frem til isbjørnfredningen ble innført (1973).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Norsk Polarinstitutt (2010): Cruisehåndbok for Svalbard, Polarhåndbok nr. 14, Tromsø

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg