Halvmåneøya

Midt på i artikkelen
Hovedhuset på Bjørneborg i 1980
Bjørneborg i 2006. Edgeøya i bakgrunnen.
Bjørneborg i 2006

Artikkelstart

Halvmåneøya, ligger på Svalbard, 12 km2 stor øy øst for sørspissen av Edgeøya. Stedet er tidligere kjent overvintringssted for fangstfolk som utnyttet isbjørntrekket forbi øya. «Isbjørnkongen» Henry Rudi (1889-1970) er den mest kjente fangstmannen som brukte Halvmåneøya og stasjonen Bjørneborg som base for isbjørnfangst.

Natur

Halvmåneøya ligger i Søraust-Svalbard naturreservat som ble vernet i 1973. Berggrunnen består av doleritt, en vulkansk bergart som gir karrige vekstvilkår for vegetasjonen. Området har imidlertid alltid vært kjent som isbjørn-territorium og om sommeren utnytter bjørnene ofte sjøfuglkolonier som matkilde.

Historie

Hvalfangere som holdt til om sommeren på Edgeøya og øyene utenfor sørvestsiden på 1600- og 1700-tallet besøkte også Halvmåneøya hvor det nå kan sees et gravfelt fra denne tiden. Øya er imidlertid best kjent i forbindelse med den norske overvintringsfangsten på tidlig 1900-tallet. Fangststasjonen Bjørneborg ble etablert midt på vestsiden av øya (vis-à-vis Edgeøya) i 1898, men huset som står i dag er fra 1904. Den ble senere påbygd i 1935 og 1963. Det ble restaurert i 1995 med tilbakeføring til slik det var antatt å være i 1935. Et naust hører også til stasjonen og selvskuddskasser for isbjørnfangst finnes ute i terrenget, til dels med isbjørnskjeletter like ved. Bjørneborg er et høyt prioritert kulturminne på Svalbard og har vært mye besøkt av turister.

Da det i 2009 ble innført ilandstignings- og ferdselsforbud på Halvmåneøya for å skåne øyas øvrige kulturminner ble et mindre område rundt Bjørneborg unntatt. Det er imidlertid forbudt å skade, flytte eller fjerne løse kulturminner ved stasjonen. Bjørneborg ble sist brukt i sesongen 1969-1970 og den regnes som svært viktig som illustrasjon på hvordan en etablert overvintringsstasjon var organisert helt frem til isbjørnfredningen ble innført (1973).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg