Halse og Harkmark

Ryvingen fyr er Norges sørligste fyr. Det ble først tatt i bruk i 1867 og avbemannet i 2002.

Artikkelstart

Halse og Harkmark, tidligere kommune i Vest-Agder, omkring Mandal. Kommunen ble opprettet i 1865 ved utskillelse fra Mandal. Tidligere hadde den under navnet Mandals landdistrikt sammen med ladestedet Mandal vært styrt som en bykommune. Halse og Harkmark bestod som kommune til 1964, da den sammen med tidligere Holum og Mandal by ble slått sammen til den nye bykommunen Mandal. Halse og Harkmark var 105 km2 og hadde 3676 innbyggere ved sammenslåingen.

Halse og Harkmark omfattet en mengde øyer, holmer og skjær; Hille og Skjernøy er størst og ligger henholdsvis vest og øst for Mannefjorden som fører inn til Mandal. Ellers merkes øya Låven med Ryvingen fyr og skjæret Pysen med Norges sørligste punkt, begge sør for Skjernøy. På Harkmark lå handelsstedet som senere ble flyttet til Mandalselvas munning og ble til Mandal by. Harkmark kirke fra 1613 er delvis oppført av materialer fra middelalderen.

Navnet Halse er etter kirkestedet, oppr. Halshaugar, norrønt hals, 'lav landtunge mellom to vann'; første ledd i Harkmark er ikke sikkert forklart. Det har historisk vært brukt både Hartmark og Harkmark, og navnet har ingen sikker forklaring.

Kommentarer (2)

skrev Liv Hartmark

Nå het d Hartmark før i tiden.Ikke Harkmark.Etter d jeg har hørt på kommer navnet Hartmark fra Hollandsk,og betyr:Avrettelseplass.Dette falt kirkefolket tungt for øret,og stedsnavnet ble omgjort til Harkmark,hvilket klinger dårlig med skarring på r ene.Nå het min farfar Hartmark,hvilket også gården,og hans etterkommere heter.Viser til minnestøtte ved Harkmark kirke,over de falne under krigen.Der d står Alf Hartmark Fredriksen.

skrev Erlend Bjørtvedt

Hei Liv, som du ser har jeg endret det. Jeg har tatt bilder av kirka, men ikke lagt merke til skrivemåten på minnestøtten. Godt observert! Siden den nederlandske opprinnelsen ikke er sikker, skriver jeg at det er usikker forklaring. PS - stedet er jo uhyre gammelt mens nederlenderne kom først på 1500-tallet - betyr det at hartmark hadde et annet navn før dette?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg