Hallingskeid - turisthytte

Hallingskeid
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Hallingskeid er en selvbetjent DNT-hytteHardangervidda. Hytta drives av Bergen og Hordaland Turlag (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Ulvik, Vestland fylke, 1090 meter over havet.

Turisthytta ligger like ved Hallingskeid stasjon, og har fått navn etter denne. Det er merkede sommerruter fra hytta til Kaldavasshytta, Geiterygghytta, Rembesdalsseter, Steinbergdalshytta og Finse.

Hallingskeid
Av .

Historikk

Under anlegget av Bergensbanen ble det bygget en solid steinbygning på Hallingskeid. Den ble brukt som sykestue under anleggstiden. Steinbygningen ble så solgt til Kari Maristuen i 1909, datter av grunnleggeren av det kjente Maristuen hotell på Fillefjell. Hun lykkes med å skape et populært utfartssted på Hallingskeid også. Fjellstua var spesielt mye brukt vinterstid, som et flott utgangspunkt for skiturer til Vossaskavlen, Storskavlen eller noen av de mange andre perlene området. Kari drev i 42 år og da hun døde overtok søster Petra Nesse som solgte videre etter seks år. I 1963 brant deler av Hallingskeid fjellstue og driften kom dessverre aldri i gang igjen.

I lengden var det et stort savn at et så flott sted som Hallingskeid manglet overnattingssted for ski- og fotturister. I 1972 fikk derfor DNT til en avtale med NSB om å leie «Hallingskeid Funktionærbolig no 9». Den ble satt istand som selvbetjeningshytte og er siden modernisert. Dessuten fikk foreningen nok et lokale på Hallingskeid slik at DNT kan tilby hele 53 senger på stedet. Hyttene kan brukes hele året Ved siden av vintertrafikken har den selvbetjente hytta de senere årene blitt svært populær som overnattingssted for mange av dem som sykler Rallarveien.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg