Halligen

Artikkelstart

Halligen er 10 små øyer i Tyskland, ved vestkysten av Schleswig-Holstein, til sammen 27,7 km2. Marskland med gode beiter, rester av kyststrekninger som siden 1000-tallet er blitt oversvømt av havet. Ved stormflo kan også Halligen bli oversvømt, og husene er bygd på kunstige hauger.

Mandø i Danmark regnes også som en hallig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Torp Pharo

I Tyskland anses ikke Halligen som øyer (Inseln): de oversvømmes av havet ved (storm-)flo; de har ikke ferskvann i grunnen. De er nettopp - Halligen. Begrepet omfatter for øvrig også de danske Jordsand mellom Rømø og Sylt og Langli mellom Esbjerg og Skallingen. Opprinnelig var også Mandø en hallig, men den er nå diket helt inn med høye diker (i motsetning som den eneste tyske hallig med diker, Hooge, som har lave diker som beskytter mot flo om sommeren.Når stormfloen går inn over de lave områdene, kalles det Landunter.Halligene har en viktig funksjon i fastlandsbeskyttelsen, ved at de demper bølgenes virkning på fastlandskysten.Den største Hallig er Langeneß, som sammen med Oland danner en kommune, og som har trallebane (jernbanespor) til fastlandet. Deretter kommer Hooge. Den minste kommunen i Tyskland er Hallig Gröde med cirka 15 innbyggere.

svarte Georg Kjøll

Hei Jan. Takk for at du kommer med ny info og forslag til rettelser til denne oppføringen. Men det letteste, siden du har så god kunnskap om Halligen, er om du kan formulere det som en faktisk oppføring og legge det inn i artikkelen ved å bruke funksjonen 'Foreslå endringer' over. Dermed kan teksten krediteres til deg som artikkelforfatter etter at fagansvarlig har evaluert den.Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg