Halldis Rønning med elektronisk dirigenthanske. Av . Begrenset gjenbruk

Halldis Rønning

Faktaboks

Halldis Rønning
Født
7. juli 1978, Bergen
Halldis Rønning er en norsk dirigent og fiolinist som har gjestet flere ledende orkestre i Norge og i utlandet.
Av .

Halldis Rønning har stått bak mange oppføringer av samtidsmusikk. Bildet er tatt på symposiet «The Virtuoso Listener» på Dokkhuset i Trondheim hvor hun dirigerer Trondheim Sinfonietta ved hjelp av en elektronisk dirigenthanske. Hansken brukes til å styre elektroniske elementer i musikken. Den er utviklet av den islandske komponisten og NTNU-stipendiat Hilmar Thordarson.

Halldis Rønning med elektronisk dirigenthanske
Av .

Artikkelstart

Halldis Rønning er en norsk dirigent og fiolinist som har gjestet flere ledende orkestre i Norge og i utlandet. Rønning er særlig kjent for sitt engasjement på vegne av ny musikk.

Rønning var i 2011–2013 fast dirigent ved Bergen Filharmoniske Orkester og var da den første kvinnelige dirigenten i fast engasjement ved et profesjonelt norsk symfoniorkester.

Utdannelse

Rønning er født og oppvokst i Bergen. Hun begynte å øve fiolin fra sju års alder og fikk dirigere første gang da hun var 14. Hun ble utdannet ved Griegakademiet fra 1997 til 1999 og ved konservatoriet i Amsterdam fra 1999 til 2002. Etter studier ved Norges musikkhøgskole fra 2002 til 2004 fikk hun sin diplomeksamen som dirigent med best mulige karakter.

Karriere

Rønning ble lagt merke til da hun dirigerte Vietnam Nasjonale symfoniorkester i Hanoi i 2006, som ledd i en markering av 35 år med kulturelt samarbeid mellom Vietnam og Norge.

Rønning har gjestet ved flere orkestre i Skandinavia og Nederland, blant annet Göteborgs Symfoniker og Gävle Symfoniorkester.

Hun hadde i 2011–2013 stillingen som assistentdirigent ved Bergen Filharmoniske Orkester, og var da den første kvinnelige dirigent som var fast engasjert ved et profesjonelt norsk symfoniorkester. Hun gjestet Oslo-Filharmonien første gang i 2015.

Rønning har gjestet ved alle de norske symfoniorkestrene og ved alle forsvarskorpsene og andre blåserensembler. Hun har også vært musikkansvarlig ved Peer Gynt-forestillingene ved Gålåvatnet i Nord-Fron.

Samtidsmusikk

Rønning har gjort seg særlig bemerket med oppførelser av samtidsmusikk, blant annet med ensemblene Cikada og BIT20. Hun har ledet Oslo Sinfonietta og Trondheim Sinfonietta, og ble i 2014 kunstnerisk leder for konsertserien Avgarde i Bergen.

I 2015 mottok hun Oddvar S. Kvams stipend for sin innsats for ny musikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg