Tylösand
Halland har Sveriges fineste sandstrender. Bildet er fra Tylösand ved Halmstad.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Halland er et landskap i Sverige, i Götaland, ved vestkysten mellom Bohuslän og Skåne. Landskapet er omtrent sammenfallende med Hallands län, men omfatter også mindre deler av Skåne og Västra Götalands län. Området har et areal på 4786 kvadratkilometer med 350 500 innbyggere (2022).

Natur

Vinberg
En bred, fruktbar kystslette preger landskapet sør for Varberg. Bildet er fra Falkenberg.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Indre strøk av Halland danner et lavt gneisplatå med mange elver og sjøer. De løse jordlagene består av en ofte grov morene. I nord når åsene helt frem til sjøen, og kysten har fjorder og skjærgård som i Bohuslän. Ellers er ytre del av Halland en bred kystslette som består av marin leire og sand. På Laholmsletta ligger de marine avleiringene på kalkstein av krittformasjonen, som gir næringsrik jord. Ytterst ved kysten er store strekninger med sanddyner. Sør for Laholmsletta hever Hallandsås seg 226 meter over havet. Den marine grensen går 60–100 meter over havet og danner et markert skille mellom kystsletta og åslandet innenfor. Fra det sørsvenske høylandet renner fire større elver ut i Kattegat: fra nord Viskan, Ätran, Nissan og Lagan.

Klimaet er mildt langs kysten, mens innlandet har strengere vinter. Nedbøren varierer fra 600 millimeter i året ved kysten til over 1000 millimeter i åslandet mot Småland. Av arealet er omkring 55 prosent produktiv skog, i øst furu og gran blandet med lauvskog, i slettelandet vesentlig lauvskog, særlig bøk og eik. Myr og lyngheier dekker store arealer i åslandet. Langs kysten finnes en rekke vadefugler og sjøfugler, i elvene laks.

Befolkning

Kungsbacka
Kungsbacka lengst nord i Halland er en del av storbyregionen Göteborg.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Landskapet har betydelig vekst i folketallet; i 1970-årene hadde Halland den sterkeste veksten blant Sveriges kommuner. Særlig har veksten vært stor i de nordlige delene, blant annet i Kungsbacka på grunn av nærheten til Göteborg. Bosetningen er betydelig tettere på kystsletta enn i åslandet. De største byene er Halmstad, Varberg og Falkenberg, alle ved kysten.

Næringsliv

Halland er et av Sveriges mest jordbruksintensive områder. Det dyrkes korn, sukkerbeter (i sør), poteter, fôrvekster og høy. Husdyrholdet er av stor betydning, særlig melke- og svineproduksjonen. De fleste gårdsbruk er små eller middels store.

Det foregår kraftproduksjon, blant annet i kjernekraftverket Ringhals ved Värö. Industrien er allsidig og er i sterk grad lokalisert langs jernbanene. Viktigst er verkstedindustrien, med det er også betydelig tre- og trevareindustri, tekstil- og næringsmiddelindustri. Varberg og Halmstad har viktige havner.

Turistnæringen er særlig konsentrert til sommersteder som Särö, Gottskär og Tylösand.

Historikk

Hallands slettebygder ble tidlig befolket og oppdyrket. De er rike på oldtidsfunn, særlig fra bronsealderen. I begynnelsen av historisk tid hørte det meste av Halland til Danmark, mens landet fra Varberg og nordover tilhørte Götaland. Like sør for Varberg går fremdeles en viktig dialektgrense mellom skånemål og götamål. Først ved freden i Brömsebro i 1645 kom hele Halland under Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg