Halfdan Cleve, norsk komponist og pianist. Hans musikk er ikke preget av det folkemusikalske, men av romantiske og senromantiske forbilder. Som pianist regnes han som den siste norske representant for romantikkens store virtuostradisjon. Ikke minst kommer dette til uttrykk i hans fem klaverkonserter.

Cleve studerte med sin far, organisten Andreas Klewe (1832–1903) og med Otto Winter-Hjelm i perioden 1895–98. Årene 1898–1910 studerte han i Berlin, først klaver med Oskar Raif (1847–99) og Xaver Scharwenka, senere komposisjon med Philip Scharwenka. Cleves klaverkonsert nr. 1 forelå ferdig i 1901 og ble uroppført i Berlin i 1902 med komponisten ved flygelet. Framførelsen vakte betydelig oppsikt. Cleve bodde i Berlin frem til 1908, og frem til det tidspunktet forelå klaverkonsert nr. 2, 3 og 4. Høsten 1909 flyttet familien til Kristiania der Cleve ble boende resten av livet. Klaverkonsert nr. 5 forelå i 1914. Før siste klaverkonsert var ferdig, hadde han komponert en klaversonate, flere orkesterstykker samt mindre klaverstykker. Av større verker er sonate for fiolin og klaver komponert i 1931. Fra 1926 til 1950 var Cleve klaverlærer ved Musikkonservatoriet i Oslo. Cleve hade kunstnerlønn fra 1946.

Cleves musikalske stil holder seg i hovedsak innenfor senromantikken. Hans første klaverkonsert viser tydelig påvirkning fra Tsjajkovskij og Rakhmaninov. Senere finner man at Wagner gjør seg gjeldende. En harmonisk utvikling er tydelig merkbar i 4. og 5. klaverkonsert. Det man legger merke til er fremfor alt en fyldig bruk av akkordfremmede toner og kromatikk på grensen til atonalitet dog uten å overskride den grensen. Som komponist ble han derfor ikke ansett som radikal, men som en i det store og hele konservativ komponist – dog med islett av progressive trekk.

Klaverkonsert nr. 1 i A-dur (uroppf. 1902)

Klaverkonsert nr. 2 i b-moll (uroppf. 1904)

Klaverkonsert nr. 3 i Ess-dur (uroppf. 1906)

Klaverkonsert nr. 4 i a-moll (uroppf. 1910)

Klaverkonsert nr. 5 i ciss-moll (uroppf. 1916)

Preludium for orkester

Elegi for orkester

Klaverkvintett

Ballade for cello og klaver

Sonate for fiolin og klaver

Blomstersange (m. orkester, tekst av Olaf Schou)

Klaverstykker

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.