Hakkekniver fra Ullensaker
Av .
Lisens: CC BY 2.0

En hakkekniv er et redskap som ble brukt til å finhakke kjøtt og innmat til pølser eller kjøttkaker.

To hovedtyper

Hakkekniv (rullekniv) og hakkebrett fra Trøndelag
Hakkekniv (rullekniv) og hakkebrett fra Trøndelag

Det er to hovedtyper av hakkekniver. Den ene typen (og trolig den eldste) ligner en tynnbladet øks med et loddrett håndtak av tre. Disse hakkeknivene opptrer ofte i to like eksemplarer, da man brukte begge hender under arbeidet. Det som skulle bearbeides, kunne plasseres på en hakkestokk eller i et trau.

En annen type hakkekniv, som også kalles rullekniv, har et langt, avrundet knivblad med loddrette håndtak i begge ender. Rullekniver med to eller flere parallelle knivblad forekommer også. Kjøttet ble finhakket ved å rulle kniven fra side til side på hakkebrettet. Hakkebrettet var laget av en hard tresort som bjørk og formet etter kniven.

Hakkeknivene gikk ut av bruk da kjøttkverna ble et vanlig kjøkkenredskap mot slutten av 1800-tallet.

Litteratur

  • Audun Dybdahl: Matstell i eldre tid. Steinkjer 1992.
  • Kristine Lind Grøttland: Daglig brød og daglig dont. Fra nord-norsk husstell og hjemmeliv. Universitetsforlaget 1978.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg